Голяма Богородица е! Почитаме Божията майка

Общество
07:20 - 15 Август 2024
3028
Голяма Богородица е! Почитаме Божията майка

Църковният празник Успение на Пресвета Богородица (Успение Богородично или Голяма Богородица), който е един от 12-те големи християнски празници, се чества днес. Той се отбелязва на 15 август и от православни християни, и от католици.

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си.

В памет на явяването на Пресвета Богородица пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба“.
Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка.
На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми. На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - с курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.