Голяма новина за пенсиите. Работим година по-малко

Трудовият стаж е намалял

Новини
09:38 - 09 Август 2024
12415
Голяма новина за пенсиите. Работим година по-малко

Българите работят все по-малко преди да излязат в пенсия. Мъжете, които през миналата година са получили пенсия за стаж и възраст, са работили средно по 35,1 години, показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ). А жените, които през 2023 г. са получили първата си пенсия, са работили средно с една година по-малко от мъжете, или по 34,1 години. 

Общо за мъжете и жените средният трудов стаж на тези, които през миналата година са получили първата си пенсия, е 34,6 години. Това е с близо година по-малко от трудовия стаж на хората, които са излезли в пенсия през предходната 2022 г.

В рамките на четири поредни години трудовият стаж на хората, които излизат в пенсия, е намалял с близо година и половина. И то при положение, че ежегодно вдигат изискваните стаж и възраст за получаване на пенсия.

Постепенното намаляване на стажа преди получаване на първата пенсия се потвърждава и от други данни на НОИ. Средният стаж на хората, които взимат пенсия за стаж и възраст, към края на миналата година е доста голям - за мъже е 42,2 години, а за жените - 35,7 години.

Това е значително повече от трудовия стаж на хората, които през миналата година са се пенсионирали. Данните показват, че през последните години има тенденция да намалява времето, през което хората работят, преди да излязат в пенсия. За сравнение, излезлите през 2019 г. в пенсия мъже са работили 37,3 години, а жените - 34,8 години. През последните четири години трудовият стаж на мъжете преди пенсиониране е намалял с повече от две години. При жените също има намаление на трудовия стаж, но то е значително по-малко - с около половин година.

В резултат на тези тенденции разликата в трудовия стаж на мъжете и жените е намаляла до една година, докато преди години мъжете са работили значително по-дълго време от жените.