Голяма задушница : Никога не правете това на гробището

Задължително е гробът да се прелее не само с чиста вода, но и с червено вино. Преливането с червено вино може да се извърши по два начина. Единият е на кръст, т.е. виното се изсипва под формата на кръст. Вторият начин е 3 кръга по посока на часовниковата стрелка. Задължително се започва от мястото, на което е главата на покойника в посока към краката му. По традиция този обичай трябва да се извърши от най-възрастната жена.
След посещението на гробището се прави общ обяд или вечеря с близки и приятели на покойника. Те се събират около трапезата, за да почетата паметта на починалите. Слагат се нечетен брой ястия. Задължително на масата се слага обредна питка в кръгла форма - кръгът е символ на безкрайността и безсмъртието. На масата задължително трябва да има варено жито. Може да се сложи и месо. Първата глътка вино се изсипва на земята в памет на починалите.
На този ден не се организират шумни празненства, не трябва да се злоупотребява с алкохола. Забранена е и всяка домакинска дейност, както ръкоделието и прането. Тези дейности е по-добре да се отложат за друг ден.