Голямата Мика Зайкова иронизира Асен Василев

МВФ и Световната банка не могат да прогнозират икономически ръст, той може, заяви икономическият експерт

Новини
15:27 - 04 Юни 2022
5560
Голямата Мика Зайкова иронизира Асен Василев

"МВФ, Световната банка и Европейската банка не могат да прогнозират икономически ръст, Асен Василев може", така Мика Зайкова - експерт и бивш депутат от "Има такъв народ", иронизира вицепремиера и се усъмни в голямото увеличение на приходите, които той залага в актуализацията на бюджета за тази година.

Зайкова заяви в ефира на Би Ти Ви, че не е вярно казаното от Василев за баланс между приходите и разходите в бюджета.

В петък вечер след заседание на коалиционния съвет вицепремиерът и финансов министър Асен Василев заяви, че приходната и разходната част на бюджета ще се увеличат с 1,645 млрд. лева.

Имаме допълнителни приходи от 2,175 млрд. лева, като те ще бъдат намалени с данъчните ефекти - намалени ДДС ставки и акцизи, така че нетно се увеличават приходите с 1,645 млрд. лева, срещу които има планирани допълнителни разходи, основно свързани с антикризисните мерки, каза Василев.

Бюджетният дефицит остава на 4,1 процента и се запазва салдото. Бюджетът е планиран при 2,9 процента ръст на БВП и малко под 11 процента (10,9 процента) средногодишна инфлация, посочи вицепремиерът.

Георги Ганев от "Демократична България", който също беше в студиото, посочи, че има около 300 млн. лева разлика - разходите са повече от приходите.

Дефицитът обаче остава същият като процент, обясни той.

В петък вечер след заседание на експертния коалиционен съвет вицепремиерът и финансов министър Асен Василев заяви, че приходната и разходната част на бюджета ще се увеличат с 1,645 млрд. лева.