Google масово блокира услуги за руски компании

Русия
11:10 - 11 Август 2023
1581
Google масово блокира услуги за руски компании

В нощта срещу 10 август Google започна масово да блокира корпоративните услуги Google Workspace за руски компании, намиращи се под санкции. Това се оплакаха източници от две големи ИТ компании пред руското издание "Комерсант".

„След като блокираха услугите, служителите на компанията вече нямат достъп до корпоративната поща, не могат да използват и Google Docs, <…> почти всички важни документи и кореспонденция на фирмата остават в корпоративното хранилище на Google“, казва един от източниците.

От американската корпорация са обяснили блокирането със „спам съобщения“, твърди още източникът. Според него Google ще продължи да блокира руския бизнес и може да го направи без предупреждение, „което ще попречи на компаниите да направят резервни архиви на алтернативни сайтове“.

В същото време според източник, близък до Google, промените в достъпа до съществуващите услуги на Workspace в Русия „не са въведени умишлено“.  

Услугите могат да бъдат блокирани за нарушаване на правилата за използване, обяснява Кирил Винокуров от компанията Softline, която действа като дистрибутор на решенията на Google на руския пазар. Той коментира, че "грешка може да възникне, ако сте изпратили имейл до повече от 500 получатели наведнъж или сте изпратили повече от 500 имейла на ден. Но при търговските версии на услугите все още има по-голям марж за изпращане/получаване на имейли“, каза той.