Горанов: Който не иска да плаща ДДС, чака кредит от пенсионерите

Нека всеки работодател да прецени дали да си освобождава добрите работници, призова финансовият министър

Топ
17:40 - 24 Март 2020
2501
Горанов: Който не иска да плаща ДДС, чака кредит от пенсионерите

Правителството ще утвърди програмата за подпомагане на бизнеса в нужда. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов. 

„Две са големите мерки – едната е портфейлните гаранции през банката за развитие и тези 200 милиона за отпускането на необезпечени кредити на физически лица в неплатен отпуск“, каза  министърът. Кредитите обаче ще са за хора, които са запазили заетостта си и само са пуснати в неплатен отпуск, подчерта той. И бизнесът и хората могат да стигнат до тези пари през търговските банки, обясни той. ББР вече е изготвила и програма за двете мерки.

Мерките на БНБ, ББР и европейския банков орган не предполагат в следващия месец да има предоговаряне на кредити и събиране на такси от банките. Иначе обичайната банкова дейност струва нещо, коментира още Горанов.

Със законодателно рещение на парламента отложихме деклариране и заплащане на корпоративен данък, припомни Горанов. 

"Как да отложим ДДС?", попита риторично финансовият министър. "Това не е данък на бизнеса и се плаща от обикновените граждани, когато си купят сирене. Всеки бизнес, който не иска да плаща, претендира да се кредитира от българските пенсионери", уточни Горанов. 

Имаме модерна социална система, увери Горанов. Хората, които имат осигурителен доход, но са освободени от работа, попадат в графата безработица, обясни министърът. Социално слабите ще ползват системата социална закрила, която не съществува само в кризата.

Тези, които запазят работа, но бъдат намалени заплатите им, работодателите им ще получат подкрепа от държавата, стана ясно от думите на Горанов.

Маргиналите, които не попадат в нито една от схемите, те са социално изолирани и спазват препоръките на щаба, уточни финансовият министър.

Нека всеки работодател да съобрази добре дали да освобождава ценни работници. Довчера искаха да внасят от екзотични дестинации работници и да им правят къщи, отсече Горанов по повод очакваното освобождаване на служители.