Горанов: Президентът се поддаде на личната емоция

Новини
13:10 - 05 Февруари 2020
2956
Горанов: Президентът се поддаде на личната емоция

Президентът и ние не можем да прекратим отношенията между институциите, заяви финансовият министър Владислав Горанов в кулоарите на парламента по повод изявлението на Румен Радев, че оттегля доверието си от правителството.

Не приемам такова изявление от президента, такова изявление приемам от Румен Радев, каза Горанов. А политическите оценки на участник в политическия живот са си негово лично право, добави той.

Министърът смята, че взаимоотношенията между Министерския съвет и президентството би следвало да продължат в съшия вид, както досега. Горанов оцени като „емоционална” реакцията на Радев, защото в конституцията подобна преценка на българския президента не съществува. Личната вражда между двама човека не може да наруши рамките на конституцията, каза Горанов. Запитан кого точно визира, той уточни само: "единият гонен, а другият без доверие, и така...". Хипотеза сваляне на доверие е лична емоционална реакция, допълни министърът.

Запитан дали носи отговорност и е знаел да неплатени 500 милиона данъци в хазната, Горанов обясни: "Ако се установи лична моя вина или компетентност по закона за хазарта, тази отговорност не само, че ще бъде поета, но тя ще се сведе до друг тип отговорност".

Ако съм знаел, не бих го допуснал, допълни той.

По повод искането на "Воля за референдум за еврото, финансовият министър обясни, че съпротивата срещу въвеждането на еврото ще се развива като драматургия в обществото от много хора, които искат да попречат на България да затвърди геополитическия си избор. Чрез този дебат ще се опитат да прекратят по-задълбочената интеграция на България към институциите на Европа. Но ние ще продължим с усилията си в тази посока, за да не сме държава на втора скорост и това трябва да приключи веднъж завинаги чрез еврото, допълни министърът.

Информационно обслужване от много години няма нищо общо с МФ, каза Горанов на въпрос за коментар на изказване на Емил Димитров - Ревизоро, за сигнал за поръчка на "Информационно обслужване". „Гледайте видеото и ако намерите думите, че е до министъра на финансите, го напишете. Ако не - спазвайте журналистически стандарти, иначе после ще се обиждате, че са ви класифицирали с някакви зоологически термини”, обърна се министърът към репортерите.