Горанов се извини, куп уволнени от "Последният печели"

Новини
20:51 - 24 Февруари 2021
8199
Горанов се извини, куп уволнени от "Последният печели"

Водещият на предаването „Последният печели“ по БНТ Орлин Горанов, излезе с извънредно обръщение след разгорелия се антисемитски скандал. В началото на днешното издание на предаването, което се излъчва на запис, бе пуснато обръщение на водещия. Горанов се извини и съобщи, че редакторският екип на предаването е освободен.  

Драмата тръгна, след като Горанов цитира в предаването си на 23 февруари думи на великия американски шахматист Боби Фишер, насочени срещу евреите. Скандалът тръгна от въпроса: „Кой голям шахматист има еврейски корени?“. Единият от участниците отговори правилно – Боби Фишер. След това Орлин Горанов цитира крайното антиеврейско изказване на Фишер.

Заради цитата 71 интелектуалци се подписаха под отворено писмо, в което питат: „Кому беше необходима тази груба антисемитска демонстрация по националната телевизия?“

Цитатът на Фишер, изчетен по време на играта, гласи следното: „Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери.

Никога не е имало газови камери. Това са глупости! Но когато отидете в лагера, там има надпис: „Арбайт махт фрай“. На български: „Работата ви прави свободни“.

Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата. Това е проблемът с евреите“.

„Обръщам се към десетките хиляди зрители на предаването „Последният печели“ и евреите, които са се почувствали засегнати от казаното.

В предаването все пак стана ясно, че изявлението е цитат и бе упоменато, че е това са думите на великия американски шахматист Боби Фишер, изречени преди повече от 20 години.

В нито един миг не съм си позволил личен трактат на думите“, категоричен бе Горанов. Водещият увери, че всички в екипа осъзнават направената грешка и „неудачния начин на поднасяне на информацията“.

„В зрителите остава заблудата, че аз или предаването се асоциираме с думите на Фишер. Ето защо екипът на предаването и аз се извиняваме на всички, които се почувствали засегнати от думите, изречени преди повече от 20 години“, категоричен бе Горанов.

Стана ясно, че целият екип на „Последният печели“ е санкциониран, а редакторския екип е освободен. 

Смятаме всякакви прояви на антисемитизъм за напълно неприемливи. 

Разглеждаме цитата като неприятен исторически факт.

Смятаме, че всеки епизод на „Последният печели“ е доказал, че се стремим към създаването на интерес в хората към самоусъвършенстване и натрупването на допълнителни знания“, допълни Горанов.