Горанов: Ще подкрепим бизнеса

Финансовият министър предлага промяна в Кодекса за социалното осигуряване

Новини
17:47 - 16 Март 2020
3452
Горанов: Ще подкрепим бизнеса

Ще предложим изменение в Кодекса за социално осигуряване и ще изградим механизъм за подкрепа на най-уязвимата част от бизнеса. Това обеща на брифинг на "Дондуков"1 финансовият министър Владислав Горанов.

„Ще предложим изменение в кодекса за социално осигуряване и ще изградим механизъм, по който юридически лица, изправени пред избора дали да освободят определени свои служители или да дадат шанс още три месеца да ги задържат при себе си, да могат да се възползват от подкрепа от страна на държавата в размер от 60% от възнаграждението, които са плащали досега.", повтори вчерашното си предложение Горанов.

Извънредната мярка ще бъде първоначално за три месеца. Това ще става чрез кандидатстване пред службите по заетостта чрез подаване на информация за броя и конкретни данни за тези, които имат нужда от държавната подкрепа. След това помощта ще бъде трансферирана към юридическите лица, които ще я получават. Те спазвайки основен принцип на солидарността ще трябва да я допълнят до 100 % и запазват ангажимента си без да прекратяват трудовите взаимоотношения с тези лица, обясни Горанов.

Финансовият министър изрази надежда, че новото правило ще  помогне в следващите три месеца на тези бизнеси, които имат временни затруднения и реални перспектива да не могат да продължат да съхранят тази заетост да се възползват и да можем да минем по-плавно гарантирайки на най-уязвимата част от бизнеса устойчиви доходи“, обясни министърът.