Горанов : Вътрешни хора може да са замесени в хакерската атака на НАП

Новини
11:31 - 16 Юли 2019
4764
Горанов: Вътрешни хора може да са замесени в хакерската атака на НАП

"Запознахме премиера с обстановката около атаката срещу информационните масиви на НАП. От руски домейн е изпратено съобщение." Това уточни МВР-шефът Младен Маринов на брифинг след извънредния Съвет по сигурност в Министерския съвет, който свика премиерът Бойко Борисов след хакнатите сървъри на НАП.

"Информацията, която е изпратена до медиите, съвпада с информация на НАП. Продължаваме да разследваме, предприети са мерки за минимализиране на щетите. По разпореждане на премиера се извършват проверки в други институции дали има извършен подобен достъп", каза още Маринов.

"Около 3 процента от базата данни на НАП е засегната. Изтекли са не само лични данни, но и данъчно-осигурителна информация", каза министърът на финансите Владислав Горанов. 

"Факт е, че НАП е една от най-достъпните институции от гледна точка на информация. През миналата година тя е била по-уязвима, не е изключено и уязвяването да се е случило и от вътрешността на агенцията. Това не трябва да притеснява гражданите, тъй като информацията е налична в НАП. Знаем, че системата на НАП е една от най-развитите. Ограничили сме частично достъпа до най-уязвимите системи в НАП. Атаките от подобен мащаб зачестяват и никоя институция не е защитена напълно. Дали нарочно е съвпаднал денят на разкриването на атаката и денят на подписването на решението за закупуването на Ф-16, още е в сферата на спекулациите", уточни детайлите финансовият министър.