Горещият шоколад бори стреса
Храните, които ни карат да се чувстваме добре по време на стрес, често не са най-здравословният избор. Но в сладък обрат на събитията, учените откриха, че комбинирането на храна с високо съдържание на мазнини с определен вид какао може да противодейства на някои от неблагоприятните последици за здравето.
Епизодите на висок стрес, дори краткотрайни, са известни с това, че временно увреждат функцията на артериите в тялото. Консумацията на мазни храни може да засили този ефект, натоварвайки сърдечно-съдовата система и забавяйки възстановяването. Но има добра новина – вкусната топла напитка може да бъде не само сладка, но и полезна за сърцето.
В рандомизирано, двойно-сляпо изследване, проведено от Университета в Бирмингам, учените установяват, че какаото, богато на антиоксиданти, може да смекчи негативния ефект на мазните храни и стреса върху сърдечно-съдовата система.
В изследването участвали 23 здрави възрастни на възраст между младежка и средна възраст. Те консумирали високомаслено меню, включващо два кроасана с масло и чедър, както и чаша пълномаслено мляко. Половината от тях изпили горещ шоколад с високо съдържание на флаваноли – антиоксиданти, намиращи се в растителни храни като плодове, чай, ябълки и ядки. Другата половина изпили напитка с ниско съдържание на флаваноли.
След храненето участниците преминали през стрес тест – задача с ментална аритметика. При втора сесия участниците разменили напитките – тези, които първоначално пили високофлаванолова напитка, сега консумирали такава с ниско съдържание на антиоксиданти, и обратно.