Горите подпалиха конфликт в коалицията

Политика
13:15 - 20 Януари 2022
2495
Горите подпалиха конфликт в коалицията

Планираното изваждане на Агенцията по горите от Министерство на земеделието и преминаването ѝ на подчинение към премиера предизвика напрежение между депутати от "Продължаваме промяната" и агроминистъра Иван Иванов (БСП). Повод стана изказване на Иванов, че отделянето на горската агенцията от ведомството му ще се проточи до половин година.

В същото време обаче правителствено решение предвижда законодателните промени за изваждане на агенции да са готови в съвсем кратки срокове - до 28 януари.

Заради създалия се конфликт се е стигнало до намесата на премиера Кирил Петков (ПП). В понеделник той е призовал министъра на БСП да спазва сроковете и заложеното в коалиционното споразумение, научи Mediapool от свои източници.

Зад на пръв поглед чисто чиновническия казус, стои всъщност въпросът кой ще контролира дърводобива и други дейностите в З милиона хектара държавни гори, а също и договорите със стотици ловни стопанства, които от години са в ръцете на едни от най-едрите бизнесмени на България, независимо че периодично валят сигнали за потенциални нарушения в тези участъци.

Само легалният дърводобив на годишна база в държавните гори възлиза над 300 млн. лв.

"Find" и "Replace": Колко време е необходимо?

За проблема около изваждането на Агенцията по горите публично се разбра от серия постове във фейсбук на депутата Александър Дунчев от "Продължаваме промяната". Той бе изпълнителен директор на въпросната агенция по време на последните две служебни правителства на премиера Стефан Янев.

"На среща в МС най-накрая стана ясно, че законопроектът за отделянето на Агенцията по горите в самостоятелно ведомство – ДАГ (Държавна агенция по горите - б.а.) към министър-председателя Кирил Петков, е готов! Но отлежава вече месец в Министерството на земеделието...Дано министър Иванов обясни забавянето и оповестеното отлагане с половин година", написа Дунчев на 15 януари. Той визира среща, която е проведена в петък (14 януари).

Според депутата цялостното извеждане на агенцията от Министерство на земеделието трябва да се случи до 2 месеца с всички обществени обсъждания и гласувания в МС и НС.

"И ако до определения срок 28.01.2022 г. законопроектът за изменение на Закона за горите не бъде внесен в МС, съгласно правителственото решение от 30.12.2021 г., с колеги депутати ще го внесем лично в НС. Той е готов…изготвен, с помощта на Find (МЗХГ, ИАГ) и Replace (ДАГ) Вече е на имейла на министъра!", посочва още в поста си Дунчев.

С въпросните "Find" и "Replace" Дунчев обяснява как промените в закона отнемат броени минути, защото на практика се изисква навсякъде терминът "Министерство на земеделието, храните и горите" да бъде намерен и сменен с "Държавна агенция по горите".