Горят около 1000 дка. иглолистни дървета край невестинските села Илия и Църварица

Актуални новини
19:46 - 03 Август 2024
1362
Горят около 1000 дка. иглолистни дървета край невестинските села Илия и Църварица

Пожар гори край невестинските села Илия и Църварица, съобщава БТА. Директорът на пожарната в Кюстендил Светослав Георгиев каза, че огънят е локализиран в две направления, но в други две продължа все още да гори. Към момента са засегнати са около 1000 декара самозалесила се иглолистна гора.

Директорът на пожарната в Кюстендил уточнява пред БТА, че пожарът е изключително динамичен. Трудност в овладяването му представлява и това, че е във високопланински и труднодостъпен терен.

В гасенето вчера, снощи и днес е използван булдозер от сектор "Специализирани оперативни дейности" към Столичната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

В дейностите са включени над 10 екипа пожарникари. Същият е броят и на екипите с горски служители. Помощ в потушаването оказват и доброволци.

"Пожарът е динамичен и се развива заради постоянно променящия се и силен вятър в различни посоки. Ситуирали сме хората така, че да няма опасност за развитие на пожара. Пазим предимно махалите и къщите", заяви Светослав Георгиев.