Готови сме за Пекин! 6+4 наши скиори мажат ските за олимпиадата

Няма да стоим безмълвни, ако пак има намаляване на средствата, обявиха от федерацията

Спорт
15:26 - 30 Ноември 2021
2636
Готови сме за Пекин! 6+4 наши скиори мажат ските за олимпиадата

10 квоти в олимпийската ски надпревара са в съвсем близките планове на България. 6 вече са сигурни за Пекин, където на 4 февруари започват 24-ите зимни олимпийски игри. Твърдата шесторка бг спортисти е съставена от трима ски алпийци и по един в сноуборда, ски-скока и ски-бягането. Имаме обаче възможност за още четири квоти - две в алпийските ски и две в ски-бягането, обявиха днес на предолимпийска пресконференция от БФски.

Квотите ще се определят според ранглистата на ФИС на 20 януари. От родната федерация разчитат нашите спортисти да покажат най-доброто в следващите почти два месеца. Като са осигурени оптимални условия за подготовка през изминалото лято, според възможностите на федерацията. „Всички състезатели и треньори са ваксинирани. Надяваме се да бъдат здрави и да разкрият потенциала си“, каза зам.- председателят на БФСки Георги Бобев.

„Надявам се, че снежното време навън започва да влияе, че идва зимният сезон и всичко стартира наново. Да се надяваме в тези сложни времена, с тази противоепидемична обстановка, целият състезателен сезон да се проведе както трябва, като ние трябва да направим всичко възможно. Тази година сме насочени основно към Олимпийските игри в Пекин. Това е сочено като най-важен приоритет във федерацията и цялата подготовка, и на най-изявените елитни състезатели, във федерацията са насочени именно към това. Също и участието на всички световни и европейски купи на всички нива и на най-основните състезания през сезона“, очерта ситуацията и плановете председателят на БФСки Цеко Минев. Като добави, че на състезателите им е осигурена оптимална подготовка и първоначалните резултати и формата, в която се чувстват, е доста добра. „Храним наистина сериозни надежди за добро представяне в Пекин. Дано всичко е нормално“, подчерта Минев.

От БФСки обаче алармираха, че средствата, отделяни от държавата за подготовката на елитните спортисти, са крайно недостатъчни.

„Бюджетите не са променяни в последните десетина години. Дори в последния олимпийски цикъл финансирането беше намалено с около 40%. Искам да благодаря на Министерството на спорта за проявеното разбиране и за подписания анекс за допълнителни пари, които да ни помогнат за подготовката през ноември и декември“, каза шефът на федерацията. И обясни: „В нашия бюджет 1/3 от средствата идват от държавата, а 2/3 са от спонсори. Но парите не достигат. За един елитен атлет са нужни 300, 400, 500 хиляди евро на сезон. Водещите федерации по ски, с които ние се стремим да се конкурираме, разполагат с по 20-25 милиона евро на сезон. Под нашата шапка са четири зимни спорта, които разпределят 55 комплекта медали на олимпиадата, а за година и половина сме получили 3 милиона лева“.

Георги Бобев подчерта, че елитният спорт трябва да стане държавна политика, ако искаме да имаме успехи. Затова трябвало драстично увеличение на парите. „Имаме не малко състезатели в световния елит или около него. За нас класиране в топ 30 на алпийските ски, където в световната ранглиста на ФИС в слалома например има над 7000 състезатели, както и в топ 16 на сноуборда, е изключително постижение. С минимални средства и максимални усилия успяваме да се държим сред най-добрите. Но трябва инвестиция, да се намерят механизми за увеличаване на средствата за високо спортно майсторство“, допълни той.

За подготвяната от Министерството на спорта нова наредба за финансиране на олимпийските спортове Цеко Минев смята, че в нея трябва да се отчита мащабът на спортовете, социалния интерес, защото има спортове с по 15 състезатели в световен мащаб, а при ските елитните спортисти са десетки хиляди. „Ако се случи отново да имаме намаляване на средствата, няма да стоим безмълвни“, категоричен бе шефът на българската ски федерация.

Подготовката и олимпийските си очаквания споделиха и двете ни големи звезди в зимните спортове – алпиецът Алберт Попов и сноубордистът Радослав Янков.

„Подготовката, смея да кажа, мина повече от отлично. Направихме много сега в последния момент, беше много ползотворен последният ни лагер. Сверихме силите с доста силни нации. Опитахме се да се настроим състезателно”, каза Аби. Той е амбициран за добро представяне на олимпиадата, като смята, че „това е моментът да хвана моя шанс и да се възползвам от него максимално“.

„Подготовката ми мина оптимално. Започнахме по по-различен начин, защото претърпях операция през май заради кръста. Малко по-постепенно се наложи да навлизаме в подготвителния период на сняг”, разкри Радо, като е убеден, че нещата ще се подобрят в следващия месец.