Говорителят на ЦИК: Кандидатите са много , може да се стигне до Конституционен съд

Актуални новини
13:29 - 25 Март 2021
2059
Говорителят на ЦИК: Кандидатите са много, може да се стигне до Конституционен съд

Бюлетините зза вота не са толкова сложни, но самото отчитане е - защото имаме 8 000 кандидати. Всяка комисия трябва да преброи колко са преференциите и как са гласували избирателите – с машина, или с хартиена бюлетина. Затова отчитането изглежда толкова сложно. 4 дена след преброяването трябва да се обявят имената на избраните. Най-мрачният сценарий е те да бъдат оповестени на 5-ия ден. Тогава трябва да каже Конституционният съд какво се случва.

Това обяви говорителят на ЦИК проф. Димитър Димитров в предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ по ТВ Европа.

„Централната избирателна комисия се занимава основно с ваксинирането на комисиите, които трябва да работят с мобилна урна, както и за хората, които искат да гласуват мобилно. Проблемът е сложен. Осигурени са максимални усилия всички да получат облекло срещу коронавируса. Не можем да знаем колко ще бъдат желаещите да пуснат своя вот“, посочи още той. 

Димитров предупреди, че голяма част от членовете в секциите нямат желание да се ваксинират и допълни, че РЗИ ще покаже резултатите. 

„Правим всичко възможно българите в чужбина да гласуват. Нямаме информация за някоя от страните да има пълен локдаун, заради който да бъде препятствано гласуването.

Имаме проблеми с т.нар. „полицейски час“ в Канада и в Чехия, например. Засега се готвим за избори на 4-ти април. Нямаме индикации за отлагане.

За едни партии ще бъде благоприятно вотът да бъде отложен, но сме напреднали. Нямаме проблеми с машинното гласуване. Членовете на секциите трябва да бъдат обучени. Ще изготвим и видеоматериал, с който те да повторят действията", коментира още Димитров.