Гръцки съд екстрадира в САЩ българин, издирван за износ на чипове в Русия

49-годишният мъж е бил задържан в района на Серес

Актуални новини
17:31 - 29 Юни 2023
2694
Гръцки съд екстрадира в САЩ българин, издирван за износ на чипове в Русия

Солунският апелативен съд одобри екстрадицията на 49-годишен българин, който е издирван от САЩ по подозрения, че е продавал американски микрочипове и други високотехнологични елементи в Русия чрез българска компания, съобщи днес гръцкият информационен портал Grreporter, цитиран от БТА. 

Издирваният от американските власти българин беше задържан в началото на миналия декември от гръцката полиция в района на Серес на границата на излизане от Гърция. През февруари той беше освободен под гаранция и подписка.

"Дойдох за един ден в Гърция и внезапно, като излизах през границата, ме арестуваха. Не знам защо. От седем месеца животът ми е разрушен", е казал българинът пред съда, цитиран от информационния портал.

Срещу него е имало издадена международна заповед за арест от федералния Окръжен съд на Западния окръг в американския щат Тексас за износ на стоки без разрешение, заговор, пране на пари и за деклариране на неверни обстоятелства.

Задържаният 49-годишен българин, който заявил, че работи като технически директор в българска компания, отрича обвиненията и твърди, че е преследван в рамките на търговската война, започнала между САЩ и Русия през 2014 г. заради събитията в Крим. Той заявява, че въпросните продукти, предмет на обвиненията срещу него, се намират в склад на компанията и не е извършен никакъв износ.

Както съобщава телевизия Скай, задържаният българин ще обжалва решението на Солунския апелативен съд пред Върховния съд на Гърция, като междувременно ще остане в ареста.