Гръцкият премиер ще посети Канада

Официалната визита на Мицотакис ще бъде първата на гръцки премиер от 41 години

Балкани
11:22 - 21 Март 2024
906
Гръцкият премиер ще посети Канада

Премиерът Кириакос Мицотакис ще замине на посещение в Канада в края на седмица, където ще се срещне с канадския си колега Джъстин Трюдо и ще финализира сделката за закупуване на седем самолета за борба с пожари, информира гръцкото издание “Катимерини”.

Официалната визита на Мицотакис ще бъде първата на гръцки премиер в Канада от 41 години.

„Това отлагане беше необяснимо, като се имат предвид силните връзки между Гърция и Канада“, каза Мицотакис в интервю за канадския вестник “Глоуб енд мейл”, цитирано от гръцкото издание "Катимерини".

„Бях си поставил като приоритет да посетя официално Канада… за да се срещна с гръцко-канадската общност и да говоря за икономическия аспект на нашето сътрудничество,“ отбеляза гръцкият премиер.

Мицотакис ще се срещне с канадския си колега в Монреал в неделя. След това двамата лидери ще присъстват на отбелязване на Деня на независимостта на Гърция (25 март – бел. ред.) и на вечерно събитие, организирано от гръцката общност.

Гръцкият министър-председател каза пред „Глоуб енд мейл“, че ще обсъди с Трюдо ситуацията в Украйна и израелско-палестинския конфликт. 

В понеделник той ще замине за Торонто, за да се срещне с представители на бизнеса и ще присъства на събитие на местната гръцка общност.

В Канада Мицотакис също така ще приключи сделка за покупката на седем нови противопожарни самолета Ди Ейч Си-515 (DHC-515 Firefighter), най-новите модели на компанията Дьо Авилон (De Havilland).

„Ди Еч Си-515 е актуализирана версия на противопожарния самолет Си Ел-415 ( Canadair CL-415), който се произвеждаше от Бомбардие (Bombardier) в Монреал. Той все още не е влязъл в производство“, съобщи „Глоуб енд мейл“.

Самолетите в червено и жълто се използват в няколко европейски страни, включително Франция и Италия, където са известни като Канадеър (Canadair), на името на компанията, която първоначално ги разработи в края на 60-те години.

Пет от седемте самолета в гръцкия въздушен флот ще бъдат закупени от гръцкото правителство. Другите две ще бъдат закупени от Европейския съюз за неговото подразделение за гражданска защита, известен като rescEU. Тези два самолета ще бъдат базирани в Гърция, но приоритетно ще летят до други страни, за да оказват помощ при спешни случаи на горски пожари.

Стойността на покупката на противопожарните самолети е около 360 милиона евро.