Градове в Китай затягат мерките срещу COVID-19

Клъстерите в горещите туристически точки Хайнан и Тибет продължиха да се разширяват

Свят
11:03 - 11 Август 2022
2052
Градове в Китай затягат мерките срещу COVID-19

Няколко засегнати от COVID-19 китайски града от изтокa до западa на страната наложиха нови ограничения и локдаун на населението си, за да овладеят епидемиите, които отново заплашват да нарушат местните икономики, съобщава агенция Ройтерс.

Намаляването на ненужното движение на хората за няколко дни - по-мек тип блокиране - веднага щом се появят десетки нови случаи, е ключова практика на китайската стратегия за "нулев-COVID". Целта е да се избегне превръщането на усилията за спиране на епидемия в продължителните кошмари, наблюдавани в Шанхай и Ухан.

Несигурността относно това колко дълго могат да продължат такива по-малки блокирания - тъй като високата трансмисивност на Омикрон затруднява изчистването на инфекции - накърни доверието на бизнеса и направи хората по-малко склонни да пътуват.

Източният център за износ и производство Yiwu обяви, че ще навлезе в три дни на "тихо управление", като на повечето от жителите му е забранено да напускат определени зони, а някои ще бъдат затворени в домовете си.

1,9 милиона души в Yiwu се присъединиха към милиони други в няколко града, чиито движения са ограничени до голяма степен до техните жилищни комплекси, освен ако не трябва да излязат за въпроси като тестове за COVID, пазаруване на хранителни стоки или посещения в болница.

Компаниите, чиито служители могат да работят в затворени кампуси, все още имат право да работят, докато всички обществени места в Yiwu трябваше да бъдат затворени през трите дни, с изключение на болници и други места, предлагащи основни услуги.

В западния китайски регион Синдзян три града в района на Аксу от четвъртък позволиха на служителите да напускат домовете си за работа, като същевременно ограничиха всички останали само до необходимите движения. Не е ясно кога ще отпаднат мерките.

Междувременно ключови райони в столицата на Синдзян Урумчи влязоха в петдневен локдаун, започнал в сряда.

Клъстерите в горещите туристически точки Хайнан и Тибет продължиха да се разширяват, като засегнатите градове бяха блокирани.

Континентален Китай съобщи за 1993 нови случая на коронавирус за 10 август - 614 симптоматични и 1379 асимптоматични.