Градският транспорт блокира София на 18 май

Лятното разписание влиза в сила от 1 юни, задълженията на транспортните дружества в момента са в размер на 144 милиона лева

Новини
22:22 - 10 Май 2022
4221
Градският транспорт блокира София на 18 май

Очаква се градският транспорт в София да премине към лятното разписание на движение още от 1-ви, вместо от 15 юни, а всичко това е заради недостиг на средства. Задълженията на транспортните дружества в момента са в размер на 144 милиона лева.

"Най-вероятно ще се наложи още от 1 юни да влязат в сила, но това също няма да помогне. Забавянето на заплатите реално се случва, не защото ние искаме това или директорите на дружествата, а защото не постъпват средства и се изчаква да се съберат средства, буквално на ръчно управление, за да може да се платят заплатите и да може след това да се плащат и горивата. Плащането им също се бави. Да, очаквам разбира се, и компенсации за горивата", каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Тя поиска от държавата компенсации и заради повишените цени на тока. Заплатите на работещите в транспортните дружества са осигурени до актуализацията на държавния бюджет, потвърди кметът.

Ръководството на синдиката КТ „Подкрепа“ обсъди с представители на транспортните дружества в София провеждането на протестни действия.

Градският транспорт (служителите в четирите транспортни общински дружества) в София излиза на протест на 18 май заради финансовия упадък на транспорта в столицата, стана ясно след срещата.

Нашият протест ще се състои на 18 май сутринта - в 8.00 часа на няколко възлови кръстовища на територията на град София, информира Иван Кирилов, който е председател на Федерация на транспортните работници към КТ "Подкрепа".

Причината - отказът на държавата да дофинансира сектора: "Не може да не бъдат обезпечени дружествата и да функционират нормално... Всички онези работещи в четирите дружества, които не са на работа, ще бъдат призовани да дойдат и да протестират, за да постигнем целите си", каза Кирилов.