Граничари се гаврят с българи в Сан Франциско

Нещо за четене
12:07 - 13 Април 2019
5529
Граничари се гаврят с българи в Сан Франциско

Българско семейство, пребиваващо в САЩ със зелени карти, са били задържани и заплашени, че няма да бъдат пуснати в страната на граничния пункт на летището в Сан Франциско. Това разказа във фейсбук тяхната дъщеря Албена Трандева.

„Задържаха ги повече от два часа, защото бяха прекарали в България пет месеца и половина. Казали им, че няма да ги пуснат в страната и ще ги изпратят обратно със следващия полет. Тогава те поискали да ми се обадят и служителят бил много груб. След много разправии с него, в които той ми каза, че спешно трябва да търся имиграционен съдия, който да им издаде ново разрешително за достъп, най-накрая ги пусна. Но поведението му беше грубо, непрофесионално”, разказа Трандева, която е американски гражданин и е спонсорирала родителите си за зелена карта.

„За съжаление имиграционните служители на границата имат много права и могат да вземат решение кого да пуснат в страната или не по тяхно усмотрение”, обясни адвокат Кристина Крилчев, която има кантора в Лас Вегас. „Правилото по принцип е за допълнителна проверка, ако си стоял със зелена карта повече от 6 месеца извън САЩ, но имиграционните могат да решат друго”, допълни тя, цитирана от www.bg-voice.com.

„Аз също знам, че правилото е за над 180 дни и затова внимателно избираме самолетните билети на родителите ми, когато ще отсъстват за по-дълго време от страната, но те си живеят тук, имат здравни застраховки, плащат данъци”, казва Трандева. Тя е подала оплакване в местния клон на ACLU – най-голямата правозащитна организация в САЩ, както и в сайта на имиграционните власти, и е писала до местните конгресмени и сенатори в Сан Франциско, включително и до офиса на Нанси Пелоси, която е председател на Камарата на представителите и отговоря за района, в който живеят Трандева и родителите й.

Случаите, в които на границата могат да ви отнемат зелената карта, са редки, но са възможни. Обикновено служителите ще ви накарат да се явите пред имиграционен съдия, но може да ви подтикнат да подпишете документ, че сами се отказвате от постоянното си пребиваване в САЩ. Не подписвайте никога такъв документ, съветват адвокатите.

Имайте предвид, че имиграционните служители могат да не ви пуснат да влезете в страната, ако сте били повече от 180 дни в чужбина и сте със зелена карта. Ако ви се налага такова пътуване, е добре предварително да се консултирате с адвокат и да поискате re-entry permit, преди да отлетите.

Но правилото за дните в чужбина е само условно. Най-важно е пътуването да е било “временно”, както го дефинира законът, и до голяма степен по преценка на служителя на границата. Например не е достатъчно да идвате на всеки 5 месеца за няколко седмици на почивка в САЩ. В идеалния случай ще прекарвате тук повече време, отколкото в която и да е друга страна.

Служителите могат да ви питат колко време сте били в чужбина, по каква причина, защо сте решили да се върнете и други подобни въпроси. “Родителите ми са отговорили, доколкото са могли, на тези въпроси, въпреки че английският им не е перфектен – те са на 67 и 70 години и се бях притеснила много”, обяснява Трандева.

Ако сте били в чужбина повече от година, зелената ви карта няма да ви позволи да се върнете обратно в САЩ, без да сте получили разрешение за влизане (от съдия, от американското посолство или от служителя на границата, което е най-рискованият вариант). И в трите случая трябва да докажете, че въпреки продължителността на престоя в чужбина това е било временно и имате намерение да живеете за постоянно в САЩ.

Друга причина да ви откажат влизане в страната е, ако, докато сте били в чужбина, извършили сте престъпление, което може да ви направи негодни за получаване на зелена карта или американско гражданство.

В допълнение на границата могат да претърсят не само багажа ви, но и електронните устройства – лаптопа, мобилните телефони, камери и други, без да е нужно да имат подозрения, че сте извършили нещо нередно (каквото изискване има, ако вече сте на територията на САЩ). Ако служителите ви вземат някое от устройствата, не забравяйте да вземете документ за отнетата вещ, както и да запишете името, номера на значката и телефона на служителя, с когото общувате.

Имайте предвид, че на американски гражданин, дори и натурализиран, не може да бъде отказано влизане в САЩ по никаква причина.