Граждани от центъра на София: Да спасим "Дебъра"!

Настояваме за незабавна намеса от страна на кметовете Йорданка Фандъкова и Росина Станиславова, призовават жителите на Руски паметник

Топ
17:22 - 26 Май 2020
4306
Граждани от центъра на София: Да спасим "Дебъра"!

Граждани от центъра на София изразиха възмущението си от състоянието на градинка, намираща се в близост до Руски паметник. "Дебъра", както е известна градинката, вече 15 години тъне в мизерия и страда от безхаберието на управляващите. И на кметовете в различни периоди на район "Красно село", разбира се.

Миналата година Lupa.bg направи разследване, в което ви запозна с документите и как е получено правото на строеж в част от "Дебъра".

Хората публикуваха колаж със снимки от състоянието в момента на някогашната детска площадка, на която са израснали няколко поколения малчугани. "Дебърската градина е превърната в сметище! Настояваме за край на безстопанствеността!", призовават гражданите със своята инициатива.

"Kaк изглежда една градинка на пъпа на София? Градинката, намираща се на метри от бул. "Христо Ботев", където вече 15 години се строи Арменската църква, тъне в разруха и се е превърнала в тоалетна за бездомни и зависими. Счупени катерушки, пейки и чешма, боклуци, спринцовки, смрад, храсталаци, съборени и изтръгнати кошове за боклук... Пълен погром, както и в повечето междублокови пространства из цяла София.

Но тук случаят е по-специфичен от обикновено. Столичната община е отстъпила цялата градинка за стопанисване на Арменската църква, когато е дала съгласие там да бъде построен храмът. Той остава недовършен, без да има изгледи за скорошно приключване на строежа, но градинката е все така изцяло занемарена. Това повдига въпроса защо Столичната община не предприеме мерки срещу безстопанствеността на църквата? Къде е Столичният инспекторат да наложи глоби за състоянието й? Къде е правният отдел на Общината, който да провери дали субектът спазва задълженията си по договор?

Всъщност, гражданите не ги интересува дали и защо Общината не стопанисва градинката, те просто искат нормална и използваема среда, не свърталище под домовете им. Настояваме за незабавна намеса от Йорданка Фандъкова и Росина Станиславова - кмет на район "Красно село", защото не е нормално градинката да тъне в мизерия толкова години само защото Столична община не може да провери договорите и да поддържа зелените площи в града", е текстът, публикуван от гражданите на София.