Гражданите на Тирана събират храна и дрехи за пострадалите от земетресението

Общество
18:47 - 26 Ноември 2019
1944
Гражданите на Тирана събират храна и дрехи за пострадалите от земетресението

Гражданите на Тирана самоинициативно се заеха с хуманитарна дейност по събиране на храна, дрехи и други основни продукти за съгражданите си, чиито къщи пострадаха от земетресението, което тази сутрин разтърси Албания, заяви журналистката от Тирана Ергиса Бейколари за Танюг.

Тя каза, че в момента се провеждат хуманитарни акции пред Националния театър и на площад "Майка Тереза", предаде БТА.

Събират се храни, дрехи и други необходими продукти за граждани, които са останали бе покрив над главата си, каза Бейколари.

Камиони с пакети вече са изпратени в критичните райони в околностите на Дуръс, където щетите от земетресението са най-големи. Тя добави, че са отворени сметки за събиране на пари от албанската диаспора за оказване на помощ след тази голяма природна катастрофа.

Медиите в Тирана непрекъснато оказват помощ с това, че съобщават информации за това къде се намират хуманитарните пунктове на терена, посочи албанската журналистка.

Албанското министерство на отбраната съобщи, че броят на жертвите е достигнал 18 души, след като са били открити още две тела, предаде Асошиейтед прес.

Серията от земетресения днес предизвика щети по над 500 сгради в албанската столица, съобщи кметът на Тирана Ирион Веляй.

Той допълни, че в града са отворени всички приемни центрове, в които се настаняват гражданите, принудени да напуснат домовете си.

По думите на кмета, в центровете се настаняват предимно възрастни хора и болни, на които се оказва постоянна медицинска помощ.

Персоналът на центровете работи денонощно, а центровете ще бъдат отворени докато не се направят експертни оценки на състоянието на сградите.

„Сега най-важното е да се спасява животът на хората, другите неща ще бъдат решавани по-късно“, каза кметът на Тирана.