Гражданите питат Минеков за Халите: Старата власт да каже защо не е имало обществено обсъждане

Ще настояваме да се възстанови фасадата и вътрешната конструкция на сградата, заяви министърът на културата

Политика
09:48 - 30 Юли 2021
2824
Гражданите питат Минеков за Халите: Старата власт да каже защо не е имало обществено обсъждане

Каква ще бъде съдбата на Централните хали в София? Това беше един въпросите, които граждани зададоха на Министъра на културата Велислав Минеков по време на събитието „Властта говори! Открито“, на което той отговаряше директно на живо.

Минеков е вторият член на служебното правителството, който отговаря на въпросите на граждани онлайн. Първият беше колегата му с ресор финанси Кирил Петков.

По думите му инвеститорският интерес са превръщането на халите в хипермаркет е от преди две години. И допълни, че въпросът за липсата на обществено обсъждане трябва да се адресира към старата власт.

„Имало е възможност няколко години подред това да се извади на светлина и да се говори. Това е дейност, която не засяга Министерството на културата. Кой какво ще върши в собствения си имот – е негова работа. Халите имат нужда от огромен ремонт и реставрация – ние ще държим изцяло фасадата, да се възстанови вътрешната конструкция, забравеният фонтан вътре. Но не можем да забраним дейност“, уточни министърът.

Гражданите се поинтересуваха и какво се случва с археологическия комплекс в Караново, където години наред държавата и общината са си прехвърляли отговорността за поддържането му.

Минеков определи ситуацията там като тъжна. По думите му проблемът не е много по-различен от този в Александрово, където също има археологически комплекс.

„И в двата случая става въпрос за обекти, които са забравени от държавата, като че ли целенасочено. В Александрово поне са използвани средства от Фондацията на японския император и копието е относително достойно и посещаемо, въпреки липсата на реклама. За съжаление, това, което е вътре – оригиналът е забравен“, каза министърът.

По думите му са необходими около 1 млн. лв., за да може да се поддържа необходимата температура в гробницата и да се довърши реставрацията.

Проявен беше и интерес за дейността на българските културни институти в чужбина. По тази тема Минеков заяви, че се съмнява в дейността на техните директори и добави, че правилникът за дейността им не се спазва.

„На места чета за транспортни разходи на стойност над 120 хил. лв. Не мога да разбера къде са отишли тези разходи. Външни поръчки – 122 хил. лв. Институт струва на държавата месечно 59 хил. лв., а дейност не се забелязва“, допълни той.