Грешка в диетата увеличава риска от сърдечни заболявания
С наближаването на 2025 г. мнозина зареждат шкафовете си с храни, които смятат за здравословни, за да постигнат целите си за отслабване и фитнес. Тези усилия обаче могат да бъдат подкопани от подмолното добавяне на захари.
Този скрит компонент е разпространен в много хранителни продукти, дори в тези, които се продават като диетични или подходящи за фитнес, и обикновено е скрит в хранителната информация на опаковките. Проучване на The Lancet от 2023 г. разкрива, че хората с диета с високо съдържание на захари са с повишен риск от сърдечносъдови заболявания и инсулт.
Подчертавайки потенциалните ни погрешни схващания за здравословното хранене, едно проучване изтъква нискокалоричните напитки за отрицателното им въздействие върху риска от сърдечносъдови заболявания, въпреки че изглеждат по-здравословни от обикновените газирани напитки. Понастоящем се смята, че средностатистическият възрастен човек в Обединеното кралство консумира повече от два пъти повече захар от препоръчителния дневен прием.
Това не само стимулира натрупването на мазнини в организма, особено в областта на корема, но и оказва влияние върху метаболизма и сърдечносъдовото здраве, като увеличава риска от сериозни заболявания като диабет, сърдечни заболявания и инсулт. Въпреки че повечето хора знаят, че добавените захари в лакомства като бонбони и шоколад се отразяват пагубно на здравето ни, те може би не знаят, че те се крият в много други продукти - например в мюсли баровете.
Експертите по фитнес в Ski Famille обясниха как да избегнем този хитър компонент, като започнем от псевдонимите му върху етикетите на храните. Те споделят: „Захарта се крие под много имена, включително фруктоза, захароза и царевичен сироп. Проверявайте списъците със съставки на опакованите храни, за да откриете тези подли добавки.“
Ако облечете престилката си и приготвите храна от нулата, ще сте сигурни, че сте наясно с приема на захар, а ако замените преработените храни с натурални, като ядки, семена и плодове, ще намалите консумацията на захар. За любителите на сладкото - специалистите препоръчват да се използват естествени подсладители като мед или кленов сироп; синтетичните подсладители са вредни и увеличават риска от сърдечни проблеми. Намаляването на захарните напитки, включително и диетичните, е още една сериозна крачка към постигането на целите за здраве и добра физическа форма до 2025 г.