Грета Тунберг оглави стачка в Денвър (СНИМКИ)

Младата активистка отново призова за действия за климатичните промени

Общество
09:52 - 12 Октомври 2019
2321
Грета Тунберг оглави стачка в Денвър (СНИМКИ)

Грета Тунберг се включи в стачка за климата в Денвър, предаде Асошиейтед прес.

Младите хора трябва да са готови да продължат да стачкуват, за да призоват за действия за климатичните промени, каза шведската тийнейджърка, която се превърна в "лице" на движението. Тя добави, че е насърчена от големия брой хора, подкрепящи нейната кауза. Няколко хиляди човека се включиха в стачката за климата в Денвър, информира БТА.

Онези, които подкрепят нашата кауза, дават "истинска надежда", заяви 16- годишната екоактивистка. Грета Тунберг отново порица световните ръководители, че не правят достатъчно за климата и пренебрегват науката.

"Как смеят те?", попита на няколко пъти тя, визирайки лидерите, към които директно се обърна със същия въпрос на срещата на върха на ООН за климата миналия месец в Ню Йорк. Някои от присъстващите започнаха да скандират нейните думи.

Грета Тунберг говори по-малко от 10 минути към края на демонстрацията, в която участваха предимно млади активисти. Шведската тийнейджърка пристигна в САЩ с яхта през декември, за да агитира в полза на своята кампания.

Тя ще обикаля Америка няколко месеца, като накрая ще присъства на конференция на ООН за климата през декември в Чили. Джейн Фонда междувременно бе задържана на Капитолия във Вашингтон, докато протестираше мирно срещу климатичните промени, съобщи Асошиейтед прес.

Полицаи сложиха белезници на 81-годишната актриса и я отведоха до полицейски автомобил. Видеозапис на ареста бързо се разпространи в интернет. Фонда бе сред 16-те човека, задържани за участие в незаконен протест. Тя бе освободена няколко часа по-късно. Преди да бъде задържана, Фонда произнесе реч, в която нарече климатичните промени "колективна криза, която изисква колективни действия сега"