Гретен с глухарче и картофи
за 4 порции, 90 мин
За нула време толкова модерната рукола ни влезе в чиниите. Защо да не го последва подобното и толкова познатото ни глухарче, което расте навсякъде, дори се борим с него като плевел. Включително и в традициите ни го има. Отколешната салата от радика е точно глухарчето. И да го кажем веднага – белият сок в стъблото е безвреден. Вкусът на глухарчето е пикантен, леко горчив и е пълно със здравословни съставки, включително естествени антибиотици. И листата, и цветовете се ядат и са напълно безопасни. Идеални са, както за самостоятелно приготвяне, така и в комбинации. Като повече влизат в употреба листенцата, а цветовете са перфектни за декорация.
Продукти
500 г млади листенца глухарче
сол
1 връзка пресен лук
300 г домати
6 с.л. зехтин или олио
1 люто червено чушле - по желание
100 мл бяло вино
50 г прясна галета – хлебни трохи
5 скилидки чесън
1 шепа магданоз
500 г картофи
100 г настъргано жълто сирене – може кашкавал
Приготвяне
Листенцата глухарче се нарязват едро или се оставят цели. Бланшират се във вряща подсолена вода 1 мин., изплакват се под студена и се отцеждат.
Пресният лук се нарязва на пръстенчета, доматите на филийки.
Задушават се в 3 с.л. загрят зехтин. Добавя се наситненото чушле без семките. Сипва се виното, посолява се и къкри 15 мин.
Галетата се запича на сух тиган. Маха се от котлона и се смесва с наситнените чесън и магданоз.
Обелените картофи се нарязват на филийки. Разбъркват се с доматената смес и с глухарчето.
Разстила се в тавичка, покрита с 2/3 от магданозената галета.
Полива се с останалия зехтин и се поръсва с настърганото жълто сирене и останалата галета.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 1 час, като може да се покрие с алуминиево фолио.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете новия брой с акценти: "Пълнен патладжан в 5 свежи летни варианта" и "Как се прави кръфин – новият сладкиш между кроасан и мъфин".