Гретен с глухарче и картофи

за 4 порции, 90 мин

Кухня
10:34 - 22 Август 2019
1921
Гретен с глухарче и картофи

За нула време толкова модерната рукола ни влезе в чиниите. Защо да не го последва подобното и толкова познатото ни глухарче, което расте навсякъде, дори се борим с него като плевел. Включително и в традициите ни го има. Отколешната салата от радика е точно глухарчето. И да го кажем веднага – белият сок в стъблото е безвреден. Вкусът на глухарчето е пикантен, леко горчив и е пълно със здравословни съставки, включително естествени антибиотици. И листата, и цветовете се ядат и са напълно безопасни. Идеални са, както за самостоятелно приготвяне, така и в комбинации. Като повече влизат в употреба листенцата, а цветовете са перфектни за декорация.

Продукти

500 г млади листенца глухарче

сол

1 връзка пресен лук

300 г домати

6 с.л. зехтин или олио

1 люто червено чушле - по желание

100 мл бяло вино

50 г прясна галета – хлебни трохи

5 скилидки чесън

1 шепа магданоз

500 г картофи

100 г настъргано жълто сирене – може кашкавал

 

Приготвяне

Листенцата глухарче се нарязват едро или се оставят цели. Бланшират се във вряща подсолена вода 1 мин., изплакват се под студена и се отцеждат.

Пресният лук се нарязва на пръстенчета, доматите на филийки.

Задушават се в 3 с.л. загрят зехтин. Добавя се наситненото чушле без семките. Сипва се виното, посолява се и къкри 15 мин.

Галетата се запича на сух тиган. Маха се от котлона и се смесва с наситнените чесън и магданоз.

Обелените картофи се нарязват на филийки. Разбъркват се с доматената смес и с глухарчето.

Разстила се в тавичка, покрита с 2/3 от магданозената галета.

Полива се с останалия зехтин и се поръсва с настърганото жълто сирене и останалата галета.

Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 1 час, като може да се покрие с алуминиево фолио.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Търсете новия брой с акценти: "Пълнен патладжан в 5 свежи летни варианта" и "Как се прави кръфин – новият сладкиш между кроасан и мъфин".