Гришо или Ноле - кой е виновен за заразата? (ОБЗОР)

Тенис
17:19 - 25 Юни 2020
3509
Гришо или Ноле - кой е виновен за заразата? (ОБЗОР)

Вече пети ден не спират острите коментари и критики към Новак Джокович и Григор Димитров за това кой от двамата в крайна сметка е виновен за масовото заразяване с коронавирус на демонстративния турнир по тенис "Адриа тур" в Белград и който трябваше да продължи и в Хърватия. Организатор на събитието е Новак Джокович.

Гришо пръв от спортните знаменитости, участвали в турнира в Сърбия, даде положителна проба за коронавирус. Той беше в Белград, след това отиде в Хърватия, но там не се почувства добре, като каза, че вероятно е от горещините и се върна в Монако. Там обаче си направи тест за COVID-19, който се оказа положителен. В неделя вечерта българинът сам обяви в социалните мрежи, че е заразен. Ноле отмени веднага турнира в Хърватия. Самият Джокович, както и редица други спортисти - Виктор Троицки и Борна Чорич, както и техни близки, също пипнаха COVID-19.

Светът се раздели на два лагера. Едни, сред които и бащата на Джокович - Сърджан, обвиниха Гришо, че той е източник на заразата и най-вероятно той е бил болен още в Сърбия. Григор Димитров си дойде и в родното Хасково, което наложи всички, които са имали контакт с него да се тестват.

Други обаче смятат, че организаторът Новак Джокович носи вина за масовото разпространение на вируса, защото на турнира не се е спазвала социална дистанция, участници и публика масово са се прегръщали, а сърбинът, не българинът заведе тенисистите на дискотека в Белград.

Новак Джокович е човекът, който трябва да поеме отговорност за скандала на демонстративните турнири по тенис "Адриа тур", смята Хервиг Щрака, мениджър на австрийската ракета Доминик Тийм.

"Аз настоявах да видя какви ще са правилата за предпазване от COVID-19. Два дни преди началото на първия турнир ни казаха, че няма да присъстват повече от 1000 зрители и че ще се следи за социална дистанция. Но организаторите не си спазиха обещанието. Сега всички си даваме сметка, че се получи голяма глупост, но позволена. Всички разбраха, че ситуацията бе тъпа.

Но единственият, който трябва да се извини, е Джокович, защото той организира всичко. Останалите просто присъстваха и не са убили никого. Но Новак им даваше кураж. В началото идеята бе добра - благотворителност, но нещата поеха в грешната посока. Отговорността е на Джокович. Играчите заминаха за турнирите заради него, а той не спираше да им звъни и да ги кани. Въпрос на отношение между играчите. Когато Федерер или Джокович ти звънне, тръгваш", каза Щрака за "Щандарт".

Самият Тийм, който игра в Белград, призна, че поведението на всички е било неправилно. "Изпаднах в шок, когато разбрах какво се е случило. Наистина имахме нужда от публика край корта и се доверихме на правилата, определени от сръбското правителство. Но се оказахме прекалено големи оптимисти, Съжалявам и пожелавам бързо оздравяване на всички заразени", написа третият в световната ранглиста в социалните мрежи.

Като абсолютно смехотворни определи главният държавен здрвен инспектор доц. Ангел Кунчев обвиненията към Григор Димитров, идващи от Сърбия и Хърватия.

"Дали той вече е бил болен, пристигайки в България, или тук се е заразил, е трудно до се докаже, при движението му между България и Хърватска, Сърбия и Монако. Надали може 100 % да се гарантира къде е станало. Но на базата на средния инкубационен период от 4 до 6 дни - най-вероятно е на по-късен етап", коментира доц.Кунчев. И подчерта, че винаги организаторът на дадено събитие е този, който носи отговорност. "Там грубо не бяха спазени правилата и по време на турнира и след това при празнуването, така че резултатът бе предизвестен", каза още Кунчев.