Гробница в Корсика разкрива причините за упадъка на ранната цивилизация

Находката е от IV в. пр. н. е., лъснаха вази и нещо като огледало

Новини
17:41 - 27 Март 2019
1758
Гробница в Корсика разкрива причините за упадъка на ранната цивилизация

Френски археолози откриха етруска гробница със скелет и десетки артефакти в Корсика, съобщи АФП, цитирана от БТА. Находката може да даде нова информация за древната цивилизация и асимилирането й от Римската империя.

Археолозите са разкрили издълбано в скала помещение в голям римски некропол с хиляди гробове в Алерия. Находката е от IV в. пр. н. е. Най-ранните свидетелства за етруските са от Тоскана - от IX в. пр. н. е. Етруските са оставили малко писмена информация. Упадъкът на цивилизацията е плавен. Последните им градове са погълнати от Рим около I в. пр. н. е.

Новооткритата гробница може да даде информация за съществуване на стабилна популация от етруски в Корсика и да помогне на археолозите да разберат защо тази цивилизация е западнала.

„Това е липсващата връзка, която ще ни позволи да свържем заедно погребалните обичаи на етруските. Тя също подкрепя хипотезата, че преди римското нашествие (259 г. пр. н. е) Алерия е била транзитна точка в Тиренско море, където са се преплитали интереси на етруските, картагенците и фокеите” - каза главният куратор Франк Леандри.

Гробът изглежда е на човек с висок ранг. В него има 15 керамични вази и нещо, което прилича на огледало или на капак на сандък, каза антроположката Катерин Рижад.

Близо до гробницата археолозите са открили почти идеално запазен златен пръстен, на който е изобразено женско лице, вероятно богинята Афродита.