Грозни сблъсъци в Украйна заради евакуирани от Ухан

Русия осъди нападенията срещу граждани под карантина от коронавируса

Свят
09:30 - 21 Февруари 2020
3196
Грозни сблъсъци в Украйна заради евакуирани от Ухан

Сблъсъци обхванаха Украйна заради евакуирани от огнището на китайския коронавирус Ухан. При влизането си в украинското село Нови Санжари, където да бъдат изолирани в периода на карантира, автобусите с евакуираните бяха замеряни с камъни. Въпреки опитите на полицията да бъдат спрени, вандалите успяха да счупят десетки стъкла на рейсовете.

На 20 февруари от Ухан, където е регистрирано огнището на новия коронавирус, 73 души са евакуирани в Харков. Сред тях 45 украинци и 28 чужденци, двама от които напуснаха самолета в Алма-Ата. След преминаване на необходимите процедури те бяха поставени под карантина в медицинския център на Националната гвардия на Украйна, разположен в село Нови Санжари, област Полтава.

Според председателя на Харковската областна държавна администрация Олексий Кучер, лекарите са извършили външен преглед и са измерили температурата на евакуираните хора, след което са отишли в района на Полтава за карантина в автобуси на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна. Въпреки това, вместо планираните два часа и половина, това отне шест.

Автобусите трябваше да чакат на пътя, защото ситуацията в Нови Санжари продължаваше да ескалира - местните жители категорично заявиха, че по всякакъв начин ще предотвратят появата на "неканени гости" в селото си.

Украинският премиер Олексий Хончарук и вътрешният министър Арсен Аваков пристигнаха там, за да успокоят обстановката. Хончарук коментира, че отделни политически и обществени дейци са се опитали да се възползват от ситуацията, за да си направят реклама.

Десет полицаи са пострадали при сблъсъците, съобщи на брифинг директорът на националната полиция Игор Клименко. Ранена е и една жена, а 24 души са били задържани за нарушаване на обществения ред. 

Ситуацията в украинското село Нови Санжари, където се проведоха протести срещу разполагането на евакуирани от Китай в местния санаториум е средновековие и обезчовечаване на гражданското общество. Това заяви по-късно официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

Както отбеляза Захарова, протестите в Украйна са показали, че страната наистина е Европа, макар и средновековна. „Имам въпрос към радетелите на украинската демокрация: наистина ли давате точно тази страна за пример и образец на прогресивни реформи? Това е чудовищно обезчовечаване на гражданското общество и дезорганизация на управлението", категорична бе тя. И нарече символичен факта, че протестите се провеждат в дните на шестата годишнина от преврата на Майдана. „Тогава „цивилизованият свят“ аплодира Майдана, а днес светът се разтрепера, когато видя какво е отгледал“, добави представителят на руското външно ведомство.