Групата на задържания нашенец планирала у бийството на кмета на Антверпен

Де Вевер набелязан заради забраната общински служители да носят религиозни символи

Новини
16:03 - 31 Март 2023
1422
Групата на задържания нашенец планирала убийството на кмета на Антверпен

Убийството на кмета на Антверпен и председател на една от най-големите партии в страната Нов фламандски алианс Барт де Вевер - са подготвяли задържаните предполагаеми терористи, сред които и българин, пише Poitico.eu. Изданието се позовава на данни от прокуратурата и полицията.

Версията е, че Де Вевер е бил набелязан заради въведената забрана общинските служители в Антверпен да носят религиозни символи.

Според прокуратурата подготовката на атентатите не била напреднала до степен, в която да са били определени датата и часовете на ударите. Допълва се, че задържаните са били следени от известно време от службите за сигурност и е установено, че бързо са се радикализирали.

Говорителят на федералната прокуратура Ерик Ван дер Сирт пояснява обаче, че не става дума за конкретен ден и час, които да са били определени за целта. Министърът на правосъдието на Белгия Винсент ван Кикенборн потвърди в интервю за местно радио, че името на Барт де Вевер се е появило в досието.

В началото на седмицата Федералната прокуратура на Белгия задържа седем души в рамките на две разследвания на "възможни терористични нападения". Бяха арестувани седем души - петима белгийци, един турчин и един българин. Те са обвинени в участие в дейността на терористична група.

За българина се знае, че е 20-годишен и се казва Сергей Радков.