Грузия отново подхвана закона за "чуждестранните агенти"

Свят
11:35 - 03 Април 2024
812
Грузия отново подхвана закона за "чуждестранните агенти"

Управляващата партия в Грузия заяви в сряда, че въвежда отново проектозакон, регулиращ "чуждите агенти", който оттегли през март миналата година след големи протести, предава "Ройтерс".

Блокът "Грузинска мечта", който беше обвинен в авторитаризъм и проруски тенденции от западни и местни критици, заяви, че новият проект ще бъде почти идентичен с предишния и ще бъде приет до края на настоящата парламентарна сесия.

Законът изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като чуждестранни агенти и да бъдат подложени на мониторинг от страна на министерството на правосъдието. При отказ ще следват солидни глоби.

Критиците го сравняват с руски закон от 2012 г., който оттогава непрекъснато се разширява и се използва за репресии срещу руското гражданско общество и независимите медии. Те смятат закона за символ на авторитарна промяна в Грузия. 

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) заяви че законът нарушава правата на групите, определени като такива, и нареди на Русия да плати на много от тях компенсации.

Припомняме, че миналата година в грузинския парламент се стигна до бой заради закона.