Губернаторът на Флорида прати имигранти на богаташки остров

Мартас Винярд е любимият курорт на Барак Обама и Бил Клинтън

Любопитно
19:52 - 15 Септември 2022
3388
Губернаторът на Флорида прати имигранти на богаташки остров

Губернаторът на Флорида Рон Десантис изпрати два самолета с имигранти до Мартас Винярд, с което се засилва тактиката на републиканските губернатори да привлекат вниманието към провалената според тях гранична политика на администрацията на президента Джо Байдън, съобщи Асошиейтед прес.

Полетите до престижния остров (любимият курорт на Барак Обама и Бил Клинтън) в Масачузетс бяха част от усилията за "транспортиране на нелегални имигранти до дестинации, където има убежище", заяви директорката по комуникациите на Десантис.

Въпреки че от кабинета на Десантис не дадоха подробности за правния им статут, много мигранти, които пресичат незаконно границата от Мексико, са временно защитени от депортиране, след като са освободени от американските власти, за да поискат убежище в имиграционен съд - както позволяват законите на САЩ и международните договори - или са освободени предсрочно по хуманитарни причини.

Губернаторът на Масачузетс Чарли Бейкър, републиканец, заяви, че е в контакт с местните власти и че е осигурен краткосрочен подслон.

Републиканецът Дилън Фернандес, който представлява Мартас Винярд в Камарата на представителите, съобщи в Туитър: "Нашият остров се впусна в действие, като събра 50 легла, даде на всички добра храна, осигури място за игра на децата, увери се, че хората имат здравни грижи и подкрепа, от които се нуждаят. Ние сме общност, която се обединява, за да подкрепи имигрантите".

Губернаторът на Тексас Грег Абът започна да изпраща хиляди мигранти с автобуси до Вашингтон през април, а наскоро добави като дестинации Ню Йорк и Чикаго.

Губернаторът на Аризона Дъг Дюси превозва мигранти до Вашингтон от май. Пътниците трябва да подпишат декларация, че безплатните пътувания са доброволни.

Десантис, който се споменава като потенциален кандидат за президент, изглежда издига стратегията на ново ниво, като използва самолети и избира Мартас Винярд, чиито разположени на брега градове, в които живеят около 15 000 души,

са далеч по-слабо подготвени от Ню Йорк или Вашингтон за голям наплив от мигранти.

Този ход вероятно ще зарадва поддръжниците на Десантис, които се подиграват на ръководените от демократите, приятелски настроени към имигрантите градове убежища, и ще разгневи критиците, които казват, че губернаторът използва мигрантите като пешки в политическата игра.

Законодателният орган на Флорида отпусна 12 млн. долара за транспортиране на „нелегални имигранти“ от щата в съответствие с федералното законодателство.