Губим 4% от БВП от износа на ток , ако затворим мощностите, разписани в ПВУ

Представители на политически партии се обединиха около три приоритета в енергетиката, посочени от бранша

Новини
14:25 - 20 Декември 2022
2209
Губим 4% от БВП от износа на ток, ако затворим мощностите, разписани в ПВУ

Представители на политически партии се обединиха около исканията, които посочиха браншови организации в енергетиката по три основни според тях приоритета. Това стана по време на форума „Powers Summit“, който се провежда в София.

Първият приоритет е за повече реализъм в политиките и мерките за декарбонизация по отношение на въглищните централи, както и премахване на административните бариери пред инвестициите в нови технологии за декарбонизацията. Вторият приоритет е справедлив и съгласуван със заинтересованите страни механизъм за прилагане на Регламент (ЕС) 2022/1854. Третият приоритет е гарантиране на настоящия компенсаторен механизъм срещу високите цени на електроенергията до края на 2023 г. и същевременно подготовка на пазарна реформа за осигуряване на дългосрочни договори.

Аз чух добре трите приоритета и бих подкрепил всеки един от тях, каза Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. Според него най-големият проблем в момента е ангажиментът в Плана за възстановяване и устойчивост, който посочва, че

в края на 2025 г. България трябва да ограничи производството на въглища с 40 процента спрямо базова година 2019.

Това означава, че страната ни не трябва да произвежда повече от 10,4 тераватчаса от въглища, което, сравнено с производството на въглища от тази година, означава, че трябва да има намаление с 12,5 тераватчаса. Тези 12,5 тераватчаса са точният размер на износа на България на електроенергия.

„Тоест, след като се случи това, ние електроенергия няма да изнасяме“, обърна внимание Добрев. Той добави обаче, че тъй като потреблението на електроенергия в страната расте всяка година, най-вероятно България ще се превърне във вносител. Стойността на тези 12,5 тераватчаса електроенергия по цените от тази година са 3,2 млрд. евро. Ако България изпълни този ангажимент, записан в плана,

България ще свие БВП с 4 процента само в рамките на една година. Това е подобно на мащаби на ковид кризата и на Световната финансова криза от 2009 г.",

даде за пример Добрев. Затова мнението на ГЕРБ-СДС е, че трябва да се свика Консултативен съвет за национална сигурност и да се промени този ангажимент, защото в противен случай ни очакват тежки последици за икономиката на страната, а това представлява опасност за националната сигурност. По втория приоритет за облекчаване на административните пречки, Добрев заяви, че утре най-вероятно ще се гледат на първо четене промени в Закона за енергетиката. Той се ангажира да внесе всички предложения на заинтересованите страни.

„Каквото може да направим, сме готови да го направим“, изтъкна председателят на парламентарната Комисия по енергетика. По третия приоритет Добрев обяви, че се работи да се запазят компенсациите за бизнеса за цялата 2023 г. Парламентът не само ги е запазил, но и дори са били увеличени, като ще бъдат за над 200 лева за мегаватчас.

Асен Василев от „Продължаваме Промяната“ каза, че по първия приоритет е силно против България да изгражда парогазова централа и да затваря въглищни мощности, защото ще се замени български собствен ресурс с вносен ресурс. Така или иначе Европа върви към затваряне на въглищните централи, допълни той. Войната обаче дава възможност да се забави този курс, а може и да се преразгледа в определена степен.

В момента една от причините цените да са толкова високи е, че природният газ в момента е енергията, която определя пиковата цена.

Втората причина е, че отказът на производството от газ води до дефицити в системата. Този дефицит ще продължи, счита Василев. Според него България има в момента шанс, заедно с Румъния и Гърция, защото това е регионален проблем, да договори възможност, докато продължава войната в Украйна и докато няма нормализация на електроенергийния пазар, да има дерогация от това задължение. Истината е обаче, че

рано или късно Европа върви към декарбонизация и премахване на въглищата като форма за производство на електроенергия и ние трябва да планираме за този преход.

От „Продължаваме Промяната“ подкрепят запазването на компенсациите за бизнеса до края на 2023 г. За административните пречки също партията подкрепя всички закони за тяхното премахване, изтъкна Асен Василев.

Инж. Георги Самандов от „Български възход“, посочи, че всяка една криза предоставя възможност. Той също счита, че подпомагането на бизнеса трябва да продължи и изрази надежда надява никой да не си позволи да премахва тази помощ, а да я надгражда. Относно инвестициите в сектора, Самандов е на мнение, че

има много големи възможности, защото в България има над 1300 слънчеви часа в годината, над 2000 часа духа вятър, има и нужните специалисти.

Той не е съгласен, че България няма добра междусистемна свързаност. Точно тази добра междусистемна свързаност осигурява в момента сигурността на електрозахранването не само на България, но и на целия регион на Балканите. Трябва да се помисли обаче за нова енергийна стратегия, изтъкна Самандов. Той обясни, че инсталирането на батерии, изграждането на нова ядрена мощност, всичко това преминава през стратегия, която я няма, защото текущата е изтекла през 2020 г. 

Самандов счита, че България трябва да изгражда комплекси за батерии при тези, които предоставят услугата – фотоволтаици, вятърни централи и всякакви ВЕИ мощности, защото по този ще се стимулира както правилното балансиране на системата, така и най-оптималното използване на този капацитет. Трябва да се помисли обаче и за пазарните промени, заяви още депутатът от "Български възход".

Във фокуса на дискусията на „Powers Summit 2022 ВЛАСТ, ЧУВАЙ!“ са темите здравеопазване, енергетика, План за възстановяване и устойчивост, предприемачество, устойчиво развитие.