Губим по 8 млрд. лева на година, защото не сме в Шенген

Всяка десета стока за ЕС отива по въздух или вода, от март този износ ще се отпуши

Актуални новини
15:22 - 04 Януари 2024
1959
Губим по 8 млрд. лева на година, защото не сме в Шенген

Влизането на България в Шенген носи не само облекчения за пътуванията, но има и преки икономически измерения. Според министъра на икономиката Богдан Богданов пълноценното приемане на страната ни и отпадането на граничните проверки ще доведе до ръст с между 3 и 5% на българския брутен вътрешен продукт. В момента той е над 160 млрд. лв., което означава, че България губи поне по 8 млрд. лв. на година.

От март, когато би трябвало страната ни да влезе в Шенген по въздух и вода, ще се отпуши износът за поне 4,2 млрд. лв. Това е стойността на стоките, които са отишли към други страни от ЕС през миналата година с въздушен и корабен транспорт. Това е горе-долу една десета от целия износ на България, показва справка на НСИ.


Отпадането на граничните проверки ще означава по-малко разходи за бизнеса и по-бързо придвижване на стоките. Положителният ефект може да е и по-голям, защото промяната може да накара все повече износители и спедитори да се насочат към корабите и самолетите.

Данните се отнасят за времето от януари до септември 2023 г. и сочат, че целият износ на страната за ЕС през това време е на стойност 42,1 млрд. лв.

Облекчението с отпадането на проверките от март за водния транспорт 
ще се отрази най-много на износа за Италия и Испания.

Почти половината от него е морски. Например за Италия през тези девет месеца сме изнесли стоки за 4,7 млрд. лв. Стоки за 1,3 млрд. лв. са били изнесени по море, за 45 млн. лв. - със самолет, а за останалата сума - с влакове и камиони, за които България и след март ще продължи да се подлага на по-задълбочени проверки. Те обаче отпадат за морския транспорт и корабът, който потегля примерно от Бургас и пристига на италианско пристанище вече ще се смята за доставка в рамките на шенгенското пространство.