Гулаш със зеле и картофи (+ сметана и лимонов магданоз)

за 4 порции, 90 мин

Кухня
13:02 - 17 Юни 2024
5237
Гулаш със зеле и картофи (+ сметана и лимонов магданоз)

Продукти

750 г телешко или свинско месо (може и птиче месо)

350 г лук

3 с.л. зехтин или олио

2 с.л. червен пипер

сол и черен пипер

1 с.л. брашно

100 мл бяло вино или гроздов сок

200 мл месен или зеленчуков бульон

2 дафинови листа

300 г картофи

450 г кисело или прясно зеле

150 мл течна готварска сметана или заквасена сметана

1 лимон (без него, ако се използва заквасена сметана)

½ връзка магданоз

 

Приготвяне

Обеленият лук се нарязва на тънки ленти. Подсушщеното месо се нарязва на кубчета около 2 см.

Загрява се зехтинът или олиото и се запържва лукът до златисто на висока температура.

Прибавя се месото, поръсва се с черния и червения пипер, запържва се 1-2 мин. с разбъркване. Подправя се със сол.

Поръсва се с брашното и се запържва 1 мин. с разбъркване.

Сипват се виното и бульонът. Слагат се дафиновите листа и се оставя да заври. Готви се на средна температура 40 мин.

Обелените картофи се нарязват на кубчета 2 см. Слагат се във вряща подсолена вода, варят се 10 мин. и се отцеждат.

Зелето се нарязва на ленти. Прибавя се при месото и се готви 5 мин. Добавят се картофите и се готви още 5 мин. Прибавя се сметаната и се готви още 10 мин.

Изрязват се от лимона тънки ленти с белачка. Нарязват се на ситно заедно с магданоза. Прибавя се в гулаша и се разбърква. Подправя се със сол и черен пипер.