Гутериш иска независимо разследване за Буча

Повече от 4,1 милиона украинци вече са избягали в други страни

Свят
14:47 - 04 Април 2022
1970
Гутериш иска независимо разследване за Буча

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за независимо разследване на убийството на над 400 цивилни в украинския град Буча след изтеглянето на руските войски там, предава Анадолската агенция.

"Дълбоко съм шокиран от снимките на цивилни, убити в Буча, Украйна", написа Гутериш в "Туитър".

"От съществено значение е независимото разследване да доведе до ефективна търсена на отговорност."

В неделя телата на най-малко 410 цивилни бяха открити в град Буча близо до украинската столица Киев, съобщи главният прокурор на Украйна. Веднага след това Министерство на отбраната на Русия отрече, че неговите войски са убивали цивилни, докато са се изтегляли от градовете близо до Киев.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова международните организации да изпратят експерти в страната възможно най-скоро, за да съберат доказателства за военни престъпления, извършени от руските войски.

В събота Михаил Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, каза, че телата на хора с вързани ръце, застреляни от руски войски "лежат по улиците" в Буча.

Най-малко 1417 цивилни са убити в Украйна и 2038 са ранени, според оценки на ООН, като има опасения, че истинската цифра е далеч по-висока.

Повече от 4,1 милиона украинци вече са избягали в други страни, а милиони други са вътрешно разселени, според Агенцията на ООН за бежанците.