Гутериш: Необходима е употреба на сила срещу престъпните групи в Хаити

Свят
15:17 - 16 Август 2023
1838
Гутериш: Необходима е употреба на сила срещу престъпните групи в Хаити

Необходима е употреба на сила от многонационално полицейско разгръщане и използване на военни активи, за да се възстанови законът и редът в Хаити и да се разоръжат престъпните групи там. Това каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш пред Съвета за сигурност, съобщава "Ройтерс".

Миналата година Хаити поиска международна помощ за борба с банди, които до голяма степен са превзели столицата Порт о Пренс. Гутериш предложи през октомври страните да изпратят "сили за бързо действие" в подкрепа на полицията на Хаити.

Миналия месец съветът прикани страните да осигурят подкрепа за сигурността и поиска от Гутериш да докладва в рамките на 30 дни за пълен набор от опции на ООН.

Докладът на Гутериш беше разпространен до 15-членния съвет вчера и очерта две потенциални опции на ООН. Едната би била осигуряване на логистична подкрепа за полицията на Хаити, а другата - подсилване на политическа мисия на ООН там.

Според Гутериш условията за опазването на мира в страната са неблагоприятни. Той добавя още, че законът и редът трябва да бъдат възстановени, а групировките трябва да бъдат разоръжени. Допълнително е необходима сигурност на стратегическите съоръжения и пътищата, както и да бъде възстановено общото държавното присъствие.

Гутериш настоява още, че за целта е необходимо да се използва сила, а действията трябва да бъдат координирани с националната полиция.

Той призова членките "да действат сега", за да допринесат за разполагането на многонационални сили там, а Съветът за сигурност да подкрепи хода. Съединените щати вече са заявили, че са готови да представят проекторезолюция на Съвета за сигурност в подкрепа на разполагането.

Мироопазващите сили на ООН бяха разположени в Хаити през 2004 г., след като бунт доведе до свалянето и изгнанието на тогавашния президент Жан-Бертран Аристид. Мироопазващите сили напуснаха през 2017 г. и бяха заменени от полицията на ООН, която напусна през 2019 г.

Хаитяните се притесняват от въоръжено присъствие на ООН. В страната не е имало холера до 2010 г., когато мироопазващите сили на ООН изхвърлиха заразени отпадни води в река. След това над 9000 души са починали от болестта, а около 800 000 са се разболяли.

Страните членки се притесняват да подкрепят неизбраната администрация на министър-председателя Ариел Хенри. Хаити е без избрани представители от януари.

Миналия месец Кения заяви, че е готова да обмисли ръководене на международни сили и обеща да изпрати 1000 полицаи. Кенийските служители скоро ще пътуват до Хаити, за да оценят нуждите от такова разполагане. Бахамските острови могат да ангажират още 150 души, ако ООН упълномощи действието.

Според Гутериш и Ямайка е подновила обещанието си да допринесе, като освен това и Антигуа и Барбуда обмислят да допринесат. Той призова държавите-членки, особено в Северна и Южна Америка, "да продължат да надграждат този нов импулс".

"Столицата е обкръжена от банди и на практика е откъсната по пътищата от северните, южните и източните части на страната", изтъкна генералният секретар.

В понеделник от Human Rights Watch обявиха, че международната помощ за сигурност трябва да включва предпазни мерки за предотвратяване на злоупотреби.

В доклада си Гутериш каза, че всякакви целенасочени операции срещу престъпните банди трябва да защитават хората и да зачитат човешките права и надлежен процес.