Гвоздейков: Русия отдавна има маневри в Черно море

Проблемът със зърното е тяхна пропаганда, твърди министърът на транспорта

Свят
09:14 - 18 Септември 2023
2755
Гвоздейков: Русия отдавна има маневри в Черно море

"В Черно море отдавна има маневри на Русия", заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков по повод дрона с бомба, който беше открит в морето до Тюленово.

"Проблемът с вноса на украинското зърно отново е пропаганда на Русия. Когато е разрешен вноса през 2022 г. зърнопроизводителите правят печалба от 2 млрд. лв. 2021 г. тези цифри са по-малки.

Протестът днес има политически оттенък. Опитват се да дестабилизират ясната посока на България", заяви още ред Би Ти Ви Гвоздейков.

Според него премиерът Николай Денков донякъде е бил прав за думата "терористи", защото зърнопроизводителите не искат разрешаване на проблема, а конфронтация.

"Има решение на ЕК и на парламента, което трябва да бъде изпълнено. България няма какво да загуби. Става дума за по-бърз експрот към страни, които имат нужда от това зърно. Осигуряваме коридор на солидарност, пристанище, чрез което зърното от Украйна да бъде изнесено. И ще спечелим от това", каза още министърът.

Той каза още, че първият медицински хеликоптер ще пристигне у нас пред декември и от 15 януари се очаква да спасява човешки животи.