Гюров: Коалицията понякога прилича на шумна италианска фамилия

Не спираме парите за пътища, защото ИТН не гласува за нас, поясни кандидатът за шеф на БНБ

Новини
21:18 - 08 Април 2022
1503
Гюров: Коалицията понякога прилича на шумна италианска фамилия

Управляващата коалиция е разнолика, при всеки спор понякога приличаме на шумна италианска фамилия, но винаги успяваме да стигнем  до правилните отговори. Всяко изпитание ни прави по-силни. Това заяви шефът на ПГ на ПП Андрей Гюров пред БНТ.

Още от началото на влизане в управлението се сблъскахме с много кризи, предстоящата седмица едва ли ще ни поднесе нещо повече, заяви той.

Стремежът ни е да защитим принципите и ангажиментите, които сме поели, добави Гюров.

На въпрос дали ако ПП управляваха сами биха разрешили изнасяне на оръжие за Украйна и да отзоват Митрофанова, политикът отговори: " Коалицията ни е разнолика, не мога да кажа, че има еднопосочни решения. Принципът, на който е събрана ПП е,че всеки има право на мнение, уточни Гюров.

На въпрос дали след като ИТН не искат да гласуват за него, а ПП им спира парите за пътища, Гюров отговори:

"Искахме коалицията да има общ кандидат и направихме всичко в комисия и пленарна зала да направим процедурата така, че да има време за консултации.

За съжаление не бяхме подкрепени. Но не мисля, че моментът е критичен – виждаме, че има два профила на кандидати с различна репутация и всеки може да прецети кой е подходящ.", обясни кандидатът за шеф на БНБ. 

Тук става въпрос за това че има едно наследство от предишното управление - имаме пътища, които макар да бяха символ а предишното управление, са в трагично състояние. От друга страна има натрупване на договори, които създават юридически проблеми. "Автомагистрали" от последните години са сключили договори за над 1 милиард, но не са минали през прозрачни обществени поръчки, а има отпуснати над 950 млн. лева предварително, макар че няма договори.

Искаме когато влезе решението в НС, да бъдем сигурни, че тези 620 милиона ще отидат за свършена работа. Сега юристите приготвят редакционна поправка и да подсигурим нещата, обясни Гюров.

По казуса с дипломите, кандидат-банкерът обясни: "Имам диплома за доктор – от Виенския университет. Имам бакалавър с отличен в САЩ. Това не е проблем – в англосаксонската система това е нормално. Не съм работил в българската система", поясни канидатът за шеф на БНБ.

Когато сме във валутен борд, няма собствена монетарна политика, но трябва да се изчистят натрупани рискове в банковата система, борба срещу пране на пари, корупция – това са нещо, които досега БНБ е била пасивна. Следващият мандат може да се разчистят такива корозивни капитали, обясни Андрей Гюров.

За приемането в еврозоната – банката трябва да направи масирана кампания, за да стане ясно защо приемането на еврото е нещо добро, убеден е той.

·