ХА СЕГА, ДЕ? Най- крайният националист подкрепи Кълъчдароглу

Юмит Йоздаг даде контра на собствения си кандидат Синан Оган

Балкани
16:31 - 24 Май 2023
3598
ХА СЕГА, ДЕ? Най-крайният националист подкрепи Кълъчдароглу

Лидерът на известната с уклона си към сирийците Партия на победата в Турция подкрепи основния противник на президента Реджеп Тайип Ердоган на изборите в неделя.

Новината, потвърдена от Юмит Йоздаг и от самия Кемал Кълъчдароглу, бе разтълкувана в световните медии и агенции като "противотежест" на решението на третия кандидат на президентския вот, Синан Оган, да застане зад Ердоган дни преди балотажа на 28 май. Тази стъпка увеличава залога на избори, в които Ердоган все още се смята за победител.

Оган получи 5,17% от вота или над 2,83 млн. гласа - повече, отколкото е разликата между Ердоган и Кълъчдароглу. Подкрепящият го Алианс на предците, в който бе партията на Йоздаг, същевременно взе над 1,3 млн., като по-голямата част са тъкмо за Партията на победата.

Партията на Йоздаг обяви в деня, когато Оган посочи Ердоган тази седмица, че алиансът се разпуска и всяка партия ще решава сама. И двамата са бивши кадри на крайнодясната Партия на националистическото действие (ПНД), която се превърна във фактически коалиционен партньор във властта в последните седем години.

Какви призиви ще отправят лидерите в националистическия лагер, е важно: една пета от отишлите до урните са подкрепили крайнодесни партии.