ХАЙДЕ НА МОРЕТО: Кипър плаща разходите на всички туристи, пипнали COVID-19

Актуални новини
18:50 - 28 Май 2020
2345
ХАЙДЕ НА МОРЕТО: Кипър плаща разходите на всички туристи, пипнали COVID-19

Кипър обяви, че ще покрие разходите за почивка на туристите, които след ваканция в страната се окажат с COVID-19, съобщиха световните медии. В писмо на правителството се казва, че настаняването, лекарствата и средствата ще се възстановяват както на заразилите се, така и на семействата им.

Единствените разходи, които няма да се плащат от държавата, са за трансфера от и до летището и за обратния полет, с който ще се връщат заразените. Сред другите нови мерки за туристите е специална болница за туристи със 100 легла. За семействата на пациентите ще се създадат т.нар. хотели за карантина с 500 стаи.

Мерките са част от пакет за подпомагане на туризма и привличане на посетители на острова след кризата с пандемията от новия коронавирус. По данни на американския университет "Джонс Хопкинс" потвърдените случаи на COVID-19 в Кипър са 939, а жертвите - 17. Туризмът носи 15% от брутния вътрешен продукт в страната, затова властите се стремят да върнат туристите възможно най-бързо

Сегашният план предвижда отваряне на летищата за държави без сериозен риск. Преди няколко дни транспортният министър Янис Карузос заяви, че полетите, с които ще идват туристи, започнат на два етапа между 9 и 20 юни.


В първата група, за която ще има полети, са България, Гърция, Малта, Норвегия, Австралия, Финландия, Унгария, Израел, Дания, Германия, Словакия и Литва. От 9 юни държавите от първата група ще могат да посещават страната без карантина, но ще се нуждаят от доказателство, че не са заразени - потвърждение за негативен резултат от PCR тест три дни преди заминаването. От 20 юни този документ няма да е необходим. Тестове могат да се правят и при пристигане в Кипър срещу 60 евро, но до резултатите им ще се изисква еднодневна самоизолация в хотела.

Втората група е с Швейцария, Полша, Румъния, Хърватия, Естония и Чехия, които ще трябва да удостоверяват, че не са заразени, и след 20 юни. Заради продължаващите нови случаи на COVID-19 в този списък не попадат засега двата най-важни туристически пазара за Кипър - Великобритания и Русия. Те, както и всички други извън двете групи, ще трябва да прекарат 14 дни след пристигането си в самоизолация.

Вчера бе обявен и пакет с икономически мерки, който включва безвъзмездна държавна помощ за 430 млн. евро за малки и средни компании и самонаети, възможност за изгодни заеми за фирми до общо 1.7 млрд. евро (като част от лихвите ще бъдат субсидирани от държавата) и намаляване на ДДС в туризма и ресторантьорството от 9 на 5% от 1 юли до 10 януари 2021 г. Обявените от президента Никос Анастасиадис мерки, допълващи досегашните на стойност 1.2 млрд. евро, обаче не се посрещат единодушно от политиците в страната.