Хакери атакуваха имейл системата на иранска АЕЦ

Техеран е обвинявал за предишни кибератаки срещу обекти на своя територия Израел и САЩ

Свят
12:21 - 24 Октомври 2022
1373
Хакери атакуваха имейл системата на иранска АЕЦ

Иранската агенция за ядрено регулиране потвърди, че хакери са успели да получат достъп до имейл системата на АЕЦ "Бушехр", предаде ДПА.

Регулаторът - Иранската организация за ядрена енергия, поясни, че има компрометирана имейл кореспонденция, но добави, че няма данни да са откраднати някакви секретни документи. Организацията заяви, че зад кибератаката стои "определена страна", но не я назова, предаде агенция ИСНА. Повече подробности не бяха съобщени.

Иран е обвинявал за предишни кибератаки срещу обекти на своя територия Израел и САЩ.

Преди съобщението на ядрения регулатор иранска хакерска група, нарекла се "Черната награда" (Black Reward), обяви, че поема отговорност за атаката срещу АЕЦ "Бушехр". Тя посочи, че в замяна на откраднатото съдържание от имейл системата, иска да бъдат освободени хора, задържани при масовите антиправителствени протести в Иран. Групата заяви, че е придобитата от нея информация се отнася до ролята на Русия в централата.

АЕЦ "Бушехр" е общ проект на Иран и Русия. Иранските власти твърдят, че централата е построена за граждански нужди и че основното ѝ предназначение е да осигурява ток за двете южноирански провинции Бушехр и Фарс.