Хакери продават откраднати от хотели паспортни данни

Киберпрестъпниците ползват информацията за преминаване на граници и за теглене на заеми

Новини
14:47 - 24 Септември 2020
1555
Хакери продават откраднати от хотели паспортни данни

Хакери продават откраднати паспортни данни, присвоени от хотели. Ресурсният център за борба с кражбите на самоличност отбелязва 126% увеличение на броя на нарушенията в сигурността на данните, повечето от които засягат чувствителна лична информация. Данните са за 2018 г., но престъпленията продължават да се увеличат, алармират експерти по сигурността на данните.

Хакерите крадат данни от паспорти и лични карти, за да ги използват за престъпления, като например преминаване на държавни граници и теглене на банкови заеми от името на друго лице. Киберпрестъпниците трябва да се сдобият само с трите имена на жертвата, дата на раждане, гражданство и номер на паспорт, за да фалшифицират документите. Въпреки че повечето хора са наясно с често срещаните измами с кредитни карти, не всички знаят, че откраднатите паспортни данни могат да ги изложат на по-голям риск.

Експертите напомнят, че през 2018 г. хакерите получават достъп до базата данни за резервации на голяма международна хотелска верига и събират информация за 500 милиона души. Измамниците крадват имена, фамилии, информация за контакта и дати на раждане на гостите. А в допълнение към всичко това те са взели и паспортните данни на клиентите.

„Когато киберпрестъпниците атакуват хотели, те получават достъп до паспортите на хората. Това води до значителен риск да бъде открадната самоличността на клиентите на хотела. Нещо повече – паспортите и личните карти съдържат информация, която може да бъде полезна за целите на социалния инженеринг. По-късно фалшивите лични карти се използват за влизане или напускане на страната, за отваряне на банкови сметки или за скриване от властите“, обяснява Даниел Маркюсън, експерт по неприкосновеност на цифровите данни.

След като откраднат паспортните данни, онлайн хакерите ги продават на черния пазар. Те използват данните за създаване на физически паспорти, техни цифрови копия и шаблони за изцяло завършени лични карти. Цените на паспортите на черния пазар може да варират около 14 000 долара в „тъмната мрежа“. Той може да включва паспортните данни, цифров чип и други компоненти, което го прави използваем в много държави. Доказателство за идентификация (например човек, притежаващ паспорт и негово сканирано копие) струва около 61 долара на черния пазар. Цифровите сканирани копия струват пък около 15 долара.

Има начини да разберете дали паспортните ви данни се използват от престъпници. Според Министерството на вътрешната сигурност хората, които влизат и излизат от САЩ, могат да проследят хронологията на своите международни пътувания. Системата изисква да въведат своето име, фамилия, дата на раждане и номер на паспорт. Функцията обаче не е налична в други държави. Измамниците могат да използват лични данни на хората, без жертвите да са наясно с това. Ето защо е важно да предприемете някои превантивни действия, за да гарантирате сигурността на информацията за вашата самоличност.

„На първо място, струва си да обръщате внимание къде въвеждате паспортните си данни. Въвеждайте информация за самоличността си само в надеждни уеб сайтове. Освен това, ако знаете, че поверителната ви информация е изтекла при нарушение на сигурността на данните, може да е добра идея да отделите време за нейната проверка онлайн. Смяната на паспорта ви след възможно нарушение на сигурността на данните също  е добър вариант“, съветва Даниел Маркюсън.