Хакери разкриха незаконни дейности с криптовалути в Иран

Свят
11:17 - 26 Януари 2023
1518
Хакери разкриха незаконни дейности с криптовалути в Иран

Хакерската група Black Reward изнесе документи, които предполагат, че режимът в Иран е разрешил на университета "Имам Садик" в столицата Техеран да се занимава с криптовалутни дейности въпреки действащите ирански ограничения за криптовалутите.

На 25 януари хакерите, които са срещу репресивния режим, показаха тези нови документи, след като дни преди това беше хакнала уебсайта на университета. Изтеклите данни предполагат, че режимът е разрешил на институцията да извършва добив на криптовалута в различни фабрики за дрехи на неуточнени места в провинция Хорасан Разави. В Ислямската република по принцип действат забрани за копаене на криптовалута, целящи да намалят натоварването на електрическата мрежа.

Новината се появи в днешния анализ на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Експертите обаче не могат да потвърдят истинността на изтеклите документи.

Междувременно протестите в Иран продължават и през последните дни демонстрациите бяха предизвикани от недоволство, свързано с влошаването на икономическите условия и предоставянето на основни услуги. От 22 януари насам работниците от нефтохимическата промишленост и телекомуникациите, както и пенсионери, проведоха няколко малки протеста в различни градове в Иран. Причината е прекъсването на електрозахранването и недостиг на природен газ в цялата страна.

Тези лоши вътрешни условия вероятно ще подклаждат разочарованието на протестиращите срещу режима и биха могли да разпалят отново протестното движение през следващите месеци и години, пише ISW. В момента движението до голяма степен е достигнало своята кулминация, но това не означава, че е приключило.

В сряда Камарата на представителите на САЩ прие с огромно мнозинство резолюция, която изразява солидарност с протестиращите в Иран и подкрепа към тях. Само един конгресмен - републиканецът Томас Маси - гласува "против".

Съгласуваната резолюция, която беше одобрена с 420-1 гласа, приветства "смелостта, куража и решимостта на жените и мъжете в Иран, които демонстрират в повече от 13 града и рискуват сигурността си, за да се обявят срещу нарушаването на човешките права от страна на иранския режим".