Хамас е получил проект на предложение за примирие в Газа

Свят
09:16 - 27 Февруари 2024
1165
Хамас е получил проект на предложение за примирие в Газа

Хамас е получил проект на парижкото предложение за примирие в Газа, което ще позволи 40-дневно първоначално спиране на военните операции.

Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник, запознат с преговорите. Парижкото споразумение предвижда да бъдат разменени палестински затворници срещу всички жени, деца под 19-годишна възраст, възрастни и болни, държани като заложници от Хамас - един заложник за десет затворници.

Освен това се предвижда постепенно връщане на разселените цивилни граждани в северната част на ивицата Газа, с изключение на мъжете, годни за военна служба. Парижкото споразумение включва още ангажимент да бъдат допускани по 500 камиона дневно с хуманитарна помощ, както и възстановяване на болниците и пекарните в палестинския анклав.

Днес емирът на Катар ще се срещне в Париж с френския президент Еманюел Макрон на фона на съобщенията, че Катар ще бъде посредник на разговори между Израел и Хамас в опит да бъде постигнато прекратяване на огъня в Газа до края на седмицата. Подобна надежда изрази по-рано президентът на Съединените щати Джо Байдън, позовавайки се на информация на съветника си по сигурността Джейк Съливан.