Хамилтън първи и на “Хунгароринг”

Шесткратният световен шампион спечели за рекорден осми път Гран при на Унгария

Спорт
18:31 - 19 Юли 2020
2319
Хамилтън първи и на “Хунгароринг”

Шесткратният световен шампион Люис Хамилтън с "Мерцедес" спечели за рекорден осми път Гран при на Унгария, трети кръг за сезона от световния шампионат във Формула 1.

Британецът стартира от първа позиция на пистата "Хунгароринг" и не изпусна водачеството до края. Хамилтън финишира за 1:36.12.473 час и постигна втора победа за сезона и 86-а в кариерата си. Освен това Люис Хамилтън записа пореден рекорд в кариерата си. Той изравни постижението на германската легенда Михаел Шумахер от осем победи в един старт във Формула 1. Шумахер постигна това в Гран При на Франция, а Хамилтън - в Будапеща. Британецът е само на пет успеха от рекорда на Шумахер от 91 победи във Формула 1.

Пилотът на "Ред Бул" Макс Верстапен (Нидерландия) завърши втори на 8.702 секунди, въпреки че катастрофира по време на загряващата обиколка на състезанието. Той не успя да задържи болида на пистата и се удари в предпазната стена, повреждайки окачването и предното крило. Механиците на тима успяха много бързо да отстранят проблема, Ферстапен стартира от седмото място в решетката и стигна до втората позиция.

Трети на 9.452 секунди финишира Валтери Ботас (Финландия) с "Мерцедес". Той имаше проблеми при старта, но успя да навакса в хода на надпреварата. Ботас направи ужасяващ старт и пропадна от втора до шеста позиция, но след това подобри темпото си и завърши на трета позиция.

След успеха днес Хамилтън излезе начело в генералното класиране при пилотите след първите три състезания с 63 точки. Втори е Валтери Ботас с 58 точки, следван от Макс Ферстапен с 33 точки.

Следващото състезание от календара е Гран при на Великобритания на 31 юли - 2 август.