Хамилтън спечели Гран При на Тоскана

Моторни
19:27 - 13 Септември 2020
2963
Хамилтън спечели Гран При на Тоскана

Пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън спечели дебютното Гран При на Тоскана в състезание номер 1000 за Ферари.

След изключителна драма, четири рестарта, осем отпаднали състезатели и изтощителна битка с условията и обстоятелствата на Муджело, шесткратният световен шампион отново триумфира за своя успех номер 90 в Гран При в кариерата, приближавайки се на само един от легендарния Михаел Шумахер, съобщи БНР.

Втори се нареди неговият съотборник Валтери Ботас, а трети завърши Александър Албон (Тайланд) с "Торо Росо", за когото това е първи подиум в кариерата.

Първото в историята състезание за Гран при на Тоскана беше изключително интересно, предложи доста зрелище, катастрофи и два пъти надпреварата беше рестартира от място на стартовата решетка. Състезанието завършиха едва 12 пилоти.

Пистата "Муджело" влезе за първи път в календара за Гран При, а днес отборът на "Ферари" отбеляза своя старт номер 1000.

Две катастрофи имаше през първите седем обиколки, шестима пилоти отпаднаха, а червен флаг спря състезанието за първи път.

Макс Верстапен и Пиер Гасли отпаднаха от състезанието малко след старта заради инцидент между тях двамата, Грожан и Райконен. Нов голям инцидент последва при рестарта на надпреварата в деветата обиколка. В него участваха Кевин Магнусен, Карлос Сайнц, Антонио Джовинаци и Николас Латифи, които отпаднаха, но се отърваха без контузии.

Втори червен флаг имаше по-късно след тежка катастрофа на Ланс Строл, което означаваше нов рестарт от стартовата решетка в 46-а от 59 обиколки, което даде на Валтери Ботас още един шанс да победи лидера в състезанието Хамилтън, ако направи силен старт.

Хамилтън се държеше твърдо на първата позиция, а Даниел Рикардо с "Рено" изпревари Ботас, който обаче си върна позицията и завърши втори на 4.880 секунди след победителя.

Британецът направи най-бързата обиколка в последната, за да вземе и 1 бонус точка.

Пилотът на "Ред Бул" Александър Албон кара много добре, завърши трети на 8.064 и записа първи подиум в кариерата си.

Двете прекъсвания продължиха по повече от 20 минути и това беше най-дългото състезание за сезона. За последен път Гран при беше прекъснато два пъти заради червени флагове по време на надпреварата за Голямата награда на Бразилия през 2016 година.

Хамилтън може да се изравни рекорда на Михаел Шумахер за най-много победи в историята (91) на Гран при на Русия след две седмици и да се доближи до още един рекорд на Шумахер от седем световни титли.

За Хамилтън това бе и рекорд – 222-о състезание с точков актив в историята на най-престижната автомобилна надпревара. Британецът вече води с 55 точки пред втория в генералното класиране при пилотите – съотборника му Валтери Ботас. Трети е Верстапен със 110.

Следващото състезание във Формула 1 е Гран При на Русия на пистата в Сочи на 27 септември.