Хампарцумян: БНБ затяга кредитите, за да не взимат хората на ръба на възможностите си

Новите мерки са буфери във финансите на самия кредитополучател, заяви банкерът

Новини
17:45 - 12 Септември 2024
850
Хампарцумян: БНБ затяга кредитите, за да не взимат хората на ръба на възможностите си

Българската народна банка въвежда нови мерки за затягане на жилищното кредитиране, насочени към клиентите, с цел да ограничи потенциалните рискове за банковата система. Темата коментира банкерът Левон Хампарцумян пред Нова. 

„Ако можем да обобщим тези изисквания, те са хората да не взимат ипотечни кредити на ръба на възможностите си. Това означава да има буфери във финансите на самия кредитополучател, които при влошаване на ситуацията да могат да покрият вноски по кредит", заяви Хампарцумян.

Според банкера Българската народна банка наблюдава доста рязко увеличение на кредита последните години. „БНБ се опитва индиректно, чрез инструментите, които има, да влияе върху мотивацията на участниците на пазара. В момента повече на мотивацията на купувачите. Това са набор от мерки, които пазят клиентите от самите себе си", уточни той.

„Банките работят с 20% собствени пари, другите са нашите пари, които се седят там. Така, че те от тази гледна точка мисля, че не правят безумие. Но разбира се, в една ситуация, когато пазарът расте, те участват в това нещо и не бих казал, че нямат принос. Но този принос е нормалният принос при растящи пазари", допълни Хампарцумян.

На въпроса заслужава ли си наистина в момента инвестицията в имот, банкерът отговори: „Като всяка инвестиция поемаш определен риск. Аз за това разделям нещата на две. Този, който купува е за собствена употреба. В Южна Европа ние сме свикнали да притежаваме жилищата. Това е културно различие. Някой, който е взел 30-годишна ипотека, разбира се, през годините може да тръгнат нагоре лихвите, но го е взел за да живее там. И ще понесе някакви несгоди. Този, който е взел обаче с цел да спекулира, в добрия смисъл на думата, е там като всяка друга бизнес спекулация. Тя може да има положителен ефект, но може да има и отрицателен ефект, включително и катастрофален".

Относно колко са реални цените на имотите, според Хампарцумян, реални са тези цени, които купувачите плащат, подкрепени от банките.

„Това, което може да се случи от тези действия на БНБ, е посока на охлаждане на ентузиазма на пазара, но не много", допълни той.