Хаос със засекретеното заседание на парламента за оръжието за Украйна

БСП започна да предава дебатите на живо, разсекретиха ги

Политика
12:42 - 09 Декември 2022
2440
Хаос със засекретеното заседание на парламента за оръжието за Украйна

Парламентарната група на БСП излъчва на живо засекретеното заседание, на което се обсъжда проекторешението за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, внесено от Министерски съвет. 

В началото му депутатите от парламентарната група на БСП са започнали да снимат с телефоните си, като някои от тях са излъчвали на живо на страниците си във Фейсбук.

Депутатът от БСП Бойко Клечков качил 30-минутно видео на профила си, на което се вижда как сред другите снимащи са лидерът на БСП Корнелия Нинова и Георги Свиленски. 

Самата Нинова по-рано разкритикува остро пред журналисти решението заседанието да е закрито.

"Шокиращо е, че заседанието е закрито. Украинската страна обяви публично какво иска. Министърът на отбраната отговори, че дават оръжие по този списък. Цял свят обявява какво оръжие предоставя на Украйна - какво дават и колко струва. Какво налага в България това да бъде закрито заседание? Едно-единствено: да не разбере българският народ какво правят. Ето това е решение на тъмно, по тъмни доби, скрито и така нататък. Ние настояваме заседанието да бъде открито, министърът на отбраната да разсекрети списъка на оръжията, които предоставяме", заяви Нинова, цитирана от "OFFNews".

От живото излъчване се вижда как председателстващият Народното събрание Росен Желязков прави опити да овладее ситуацията, като моли квесторите да отстранят групата на БСП от залата. "Не можете да изхвърлите от залата цялата парламентарна група на БСП", казва му зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Съобщаването на данни, които представляват класифицирана информация и се отнасят за националната сигурност, е престъпление. Ако по време на излъчването бъде разкрита класифицирана информация, това би било престъпление. 

Квесторите правят списък на излъчващите заседанието.

Впоследствие дебатите бяха разсекретени.