Хартията и газът с рекорден ръст на цените

Новини
23:35 - 28 Март 2022
5667
Хартията и газът с рекорден ръст на цените

Поскъпването на всичко заради войната в Украйна наистина е стряскащо. Основните храни, които се търгуват на тържищата и борсите, са поскъпнали средно с 30% в сравнение с март миналата година. Това показва сравнението на динамиката в индекса на тържищните цени.

А олиото предизвика истинска паника с увеличението си с 61%, опашки за евтина стока и проверка от страна на държавата за спекула с цената. Яйцата са поскъпнали с 31% за последната година, домати и краставици струват почти двойно по-скъпо, млечните продукти са с около 22-25% нагоре. Започва поскъпване и на ориз, боб и други стоки, чиито цени по принцип не се вдигаха през последните седмици.

И докато всички се взират с изненада и тревога в случващото се на пазара, една значима индустрия - издателската, е подложена на невиждан натиск.

Защото цената на вестникарската хартия е рекордьор - от началото на 2021 г. се е удвоила. През януари миналата година тя е била 970 лева на тон, през май се вдига на 1030 лв., а от 1 април става 1950 лв. По ръст на цената на хартията съперничи само газът, който е поскъпнал със 105%.

Вече цяла година издателският бизнес е на ръба - освен че цените танцуват всеки месец, липсва предсказуемост, а доставките се бавят с месеци.

Хартията се внася в България основно от Русия, която е световен лидер в това производство. А от последното тримесечие на миналата година един от най-големите заводи там е променял цените всеки месец.

От “Полиграфснаб”, която е най-големият вносител на тази стока, обясняват, че почти всеки месец получават писмо от руски производители за повишаване на цените. Изключително тревожен е още един факт - нарушена е ритмичността в доставките.

Проблемът далеч не засяга само нашата страна. Светът е в паника не само заради шеметното покачване на цените на газ и ток, но и заради огромното поскъпване на хартията и нейния все по-осезаем недостиг, пишат западни медии. Опаковъчната хартия е на привършване, кашоните за доставки на онлайн поръчките - също.

Сред основните причини са увеличаванетo на цената на суровините (целулоза и химикали) и по-високите транспортни разходи.

Средните цени на дървесината за производство на хартия в Русия например през февруари са се увеличили с 10,4%, показват данни на компанията Lesprom Network. В Германия цената на хартията и картона се е вдигнала средно с 44,5%. Особено впечатление прави скокът на вестникарската хартия - с 80,9%.

Във Финландия пък може да се стигне до спирането на вестници заради дефицита на хартия, заяви изпълнителният директор на местния медиен съюз Юка Холмберг. След избухването на войната в Украйна доставките от Русия били спрени, посочва той. А във Финландия около 20% от вестниците ползват руска хартия. Освен това цената се е вдигнала двойно - от 390 на 670 евро на тон.

Най-големият вестник в страната - Helsingin Sanomat, съобщи, че съкращава обема на седмичното си приложение, което излиза през уикендите.

Така, освен че е все по-скъпа, хартията все по-често е и дефицитна стока заради затруднените доставки. Това на практика означава, че издателите на печатни медии са принудени, от една страна, да вдигат цените на продуктите, а от друга, да съкращават обемите на вестници и списания.

От началото на пандемията правителствата по света по различни модели подпомагат печатните медии. Българската изпълнителна власт обаче нито при правителството на Бойко Борисов, нито при служебния кабинет на Стефан Янев, нито при сегашния редовен на Кирил Петков не положи каквито и да е усилия в подкрепа на този бизнес.

А той има ключово значение - надали може да има съмнение колко е важна точната, вярна и навременна информация, особена при война, когато отвсякъде хората са залети от хибридни новини.
А ситуацията с доставките на хартия за издателската индустрия може да стане още по-тежка, защото производителите в Русия в момента изпитват недостиг на химикалите, с които избелват хартията.

Министерството на промишлеността и търговията на Русия на 10 март предложи да се спре износът на дървесина и продукти от нея като хартия за държави, които са подкрепили санкциите срещу Москва.